Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Miniatyr. Gabriel Åberg, sex år, har följt med sin pappa till fältet. Här sitter han med tre av klubbens medlemmars modeller.

Flyga i skala är modellen

I helgen håller Hökaklubben SM i skalaflyg. Omkring tio modeller ska upp i luften och visa vad de går för.

Otto Svensson, en av klubbens två tävlande medlemmar, har flugit i mer än tio år men har bara tävlat i SM en gång tidigare. Då var han så nervös att han flög åt fel håll.

I år hoppas han att det ska gå bättre.

Jag har flugit så mycket som möjligt. Jag har tränat i dåligt väder också, för man vet ju aldrig vad det blir för väder på tävlingsdagen, säger han.

Det är fjärde gången klubben ordnar mästerskapet. Att just Halmstad har blivit så populärt för tävlingen beror bland annat på att klubben har ett bra avtal med Luftfartsverket.

– Vi har inga flygrestriktioner, ett bra fält och så anser väl förbundet att det är ett trevligt ställe att vara på, säger Sven Lidbrink, klubbens kassör.

Han berättar att det är mycket svårt att tävla i skala. Det krävs att man gör en exakt modell av ett originalplan.

– För många tar det upp till tre år att göra modellen. Det räcker att du har satt ett märke lite för mycket till vänster så är det poängavdrag direkt, säger Sven.

Otto Svenssons plan är en gul Piper cub. I planet sitter det en kvinnlig förare. Detta för att originalplanet som modellen är byggt efter hade en kvinnlig pilot.

– Det är viktigt att föraren också passar in i modellen och är i samma tidsanda, säger han.

En jury, utsedd av Sveriges Modellflygförbund, kommer att bedöma och avgöra vinnaren i tävlingen. Förutom att titta på hur lik modellen är originalplanet tittar de självklart också på hur planet flygs.

Det krävs stor koncentration när man flyger berättar Sven, som inte själv ska tävla. Tävlingsmomentet är under hela 17 minuter. Under den tiden ska planet hinna starta, flyga vissa särskilda moment och landa.

Om man inte är tillbaka i tid får man poängavdrag.

– Jag har själv flugit i åtta år men klarar bara av att vara uppe i luften i tio minuter, säger Sven.

Allmänheten är också välkommen att titta på tävlingen. Sist klubben ordnade SM var åskådarplatsen full av människor som tittade på modellerna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här