Flera drabbade efter utsläpp av ammoniak

Räddningstjänsten larmades om ett misstänkt gasutsläpp från avfallshanteringen vid Stena Recycling, Kistinge, utanför Halmstad på måndagseftermiddagen. Fem personer drabbades av olyckan och fick uppsöka sjukhus.

ANNONS
|

Räddningstjänsten larmades om det misstänkta gasutsläppet vid klockan tio i två på måndagseftermiddagen.

– Det är ett gasutsläpp av ammoniak som startat i en mindre behållare, säger Niklas Rosenberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, en halvtimme efter det initiala larmet.

Räddningstjänsten hade då säkrat och stängt ner platsen kring olyckan.

Fem personer ska på något vis ha drabbats av utsläppet.

– Jag vet inte exakt hur, men det kan handla om att man andats in ammoniak eller fått det på huden, säger Rosenberg.

Räddningstjänsten påbörjade omgående saneringen av olycksplatsen och beräknade att vara kvar på platsen en timme till, vid klockan kvart över två. Man bedömde då att det inte fanns någon risk för vidare spridning.

ANNONS

Vid klockan tre, en timme efter det ursprungliga larmet, gjorde räddningstjänsten sig redo att lämna platsen. En av de drabbade hade då förts till sjukhus för vidare kontroll.

– Och tre ambulanser är kvar på platsen, säger inre befäl Rosenberg.

Enligt en kommuniké från sjukhuset i Halmstad, som meddelades vid klockan 16, hade fem personer fått uppsöka sjukhusvård efter olyckan. Skadeläget för de inblandade var dock ännu oklart.

– Man kan tänka sig att det kommer att utredas som någon form av arbetsplatsolycka, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson.

Johanna Grass vid Giftinformationscentralen kan inte uttala sig om den aktuella händelsen, men beskriver möjliga biverkningar såhär:

– Att andas in ammoniak är väldigt irriterande men är som tur är oftast inte så farligt. Det beror på hur hög koncentration man kommit i kontakt med, och hur lång tid man befunnit sig bland den här gasen.

Johanna Grass fortsätter:

– Att andas in ammoniak ger en retande känsla i halsen. Om man har otur och andas in väldigt mycket kan det ge lungskador. Har man fått mycket på huden, och dessutom i hög koncentration, kan det bli frätskador även där. Det kan likna brännskador.

ANNONS