Familjen Söderlund är ett av fyra hushåll på Vågvägen i Harplinge som drabbats av förorenat dricksvatten. De upplever att ingen av de inblandade parterna tar på sig ansvaret att fixa problemet.
Familjen Söderlund är ett av fyra hushåll på Vågvägen i Harplinge som drabbats av förorenat dricksvatten. De upplever att ingen av de inblandade parterna tar på sig ansvaret att fixa problemet. Bild: Lina Salomonsson

Flera barnfamiljer fick förorenat vatten – ledningar låg öppna i över ett år

Flera nyinflyttade barnfamiljer i Harplinge fick förorenat dricksvatten efter att ledningar låg öppna i ett och ett halvt år. Laholmsbuktens VA och företaget Halmstadhus skyller på varandra.
– Vi betalade 145 000 kronor för vatten som vi inte kunde dricka, säger Jonas Söderlund, en av de drabbade husägarna.

ANNONS
|

Det är en vanlig sommardag i mitten av juli när HP besöker familjen Söderlund i Harplinge. En trädgårdsslang spolar vatten ner i stupröret på fasaden. Det rinner flera liter i timmen – dygnet runt, berättar Jonas Söderlund och sticker in ett skämt om att det är tur att bevattningsförbudet är hävt.

Han bor tillsammans med sin familj i ett av de nybyggda husen på Vågvägen. Med familjens hus är det fyra bostäder på plats, men när området är klart ska det finnas sexton stycken.

Under de fyra veckor som familjen har bott i huset har de inte kunnat dricka vattnet i kranarna. Vattnet är förorenat och enda sättet att bli av med bakterierna är att spola ledningar, har Jonas Söderlund fått höra av Laholmsbuktens VA.

ANNONS

– Det går bra att koka potatis, men i övrigt använder vi vatten på flaska. För oss vuxna går det an, men det är svårt när man har småbarn som ska duscha. Man vet inte om de får i sig vattnet, säger han.

Familjen Söderlund är inte ensamma. De tre andra nyinflyttade familjerna på gatan har haft samma problem. Både byggarbetare och barn har blivit magsjuka efter att ha fått i sig vattnet.

Felaktig vattenledning blev godkänd

Det dåliga vattnet på Vågvägen i Harplinge är ett resultat av flera misstag som begåtts av olika parter inom ett tidsspann på flera år.

Sommaren 2019 reagerade den första familjen på att flera av servisledningarna som stack upp ur marken, det vill säga ledningarna mellan de blivande fastigheterna och huvudledningen, inte var pluggade – utan låg helt öppna. Det skulle visa sig att ledningarna hade varit öppna i ett och ett halvt år.

Ett vattenprov i slutet av 2019 visade att vattnet hade höga halter av bakterier, och sedan dess har varje familj som flyttat in haft samma problem.

Servisledningar som drogs till de planerade fastigheterna lämnades öppna. Föroreningarna i rören kan bero på jord, smuts eller djur.
Servisledningar som drogs till de planerade fastigheterna lämnades öppna. Föroreningarna i rören kan bero på jord, smuts eller djur. Bild: Lina Salomonsson

Anders Göransson på företaget Halmstadhus, som säljer nyckelfärdiga hus med totalentreprenad för Mjöbäcksvillan, har varit familjernas kontaktperson under husbyggena.

– Vi har byggt nästan 500 villor och aldrig varit med om en liknande soppa, säger han.

ANNONS

Enligt Göransson beror vattenproblemen på en miss som gjordes när VA-nätet i Harplinge byggdes om för ett par år sedan. Entreprenören, som anlitats av kommunen, drog 16 servisledningar från huvudledningen till de blivande husen på Vågvägen – men glömde att plugga ledningarna.

När LBVA slutbesiktigade arbetet sommaren 2018 missade det kommunala bolaget att ledningarna låg öppna.

– Här har vi fallerat, och det är olyckligt. Vi har missat att identifiera risken som dessa servisledningar utgör och godkänt vattenledningsplaner som var felaktiga. Men vi har säkerställt att det inte ska ske igen, säger Ann Kristin Gulliksen, gruppledare på Laholmsbuktens VA, och tillägger att bolaget ändrat på rutinerna efter händelsen.

Exakt vad som orsakat föroreningarna vet ingen. Det kan vara jord som sluppit in, en liten skalbagge, snigel, eller i värsta fall – en råtta.

Tvist om vem som ska åtgärda problemet

De nyblivna husägarna, som var och en betalat 145 000 kronor för att ansluta sig till VA-nätet, upplever att ansvarsfrågan bollats fram och tillbaka mellan LBVA och Halmstadhus.

– Jag vill att någon ska stå till svars för det här. Någon av parterna måste ta det här på allvar och åtgärda problemet, men ingen gör det, säger Jonas Söderlund.

Enligt Ann Kristin Gulliksen har LBVA från början hävdat att ledningarna från fastigheterna måste bytas ut helt och hållet, och att det är Halmstadhus – som de betraktar som byggherre – som ska göra det. Problemet är att man då måste skära i den nyasfalterade vägen.

ANNONS

– En av familjerna ville också att ledningen skulle bytas ut, men Halmstadhus har inte velat göra det eftersom de varit ovilliga att gräva upp vägen utan ekonomisk kompensation. Ledningarna är deras juridiska ansvar, inte vårt, säger Ann Kristin Gulliksen.

Själva huvudledningen ligger under den nyasfalterade vägen. Om man ska byta hela servisledningen, ända in till ventilen, så måste man gräva upp delar av vägen.
Själva huvudledningen ligger under den nyasfalterade vägen. Om man ska byta hela servisledningen, ända in till ventilen, så måste man gräva upp delar av vägen. Bild: Lina Salomonsson

Halmstadhus och företagaren Michael Bengtsson, som är kontrollansvarig för bygget, är av en annan uppfattning. De upplever att de fått olika budskap från LBVA beroende på vem de pratat med.

– När vi fick reda på föroreningen i februari hade jag täta kontakter med LBVA. Svaret var då att vi skulle spola ledningarna till de blir rena. Vi fick inte reda på att man kunde byta ledningarna förrän i mitten av april, och då tyckte vi det var orättvist att vi skulle behöva stå för kostnaderna för skadorna på vägen, säger Anders Göransson på Halmstadhus.

– Som jag ser det har byggherren tagit sitt ansvar och kontaktat LBVA om ett fel i en tjänst som bolaget levererat. Om servisledningen inte är deras ansvar, varför har de då lämnat kvar ledningen som vi ska koppla in i huset? säger kontrollansvarig Michael Bengtsson och fortsätter:

– Problemet här ligger hos leverantören. Man ska leverera något som är godkänt och det har man inte gjort.

ANNONS

Ann Kristin Gulliksen på LBVA håller med Michael Bengtsson om att problemet ligger hos leverantören. Men tillägger:

– Vi levererar dricksvatten förpackat i huvudledningen i marken. Halmstadhus levererar hus med servisledningar för att ta emot dricksvatten.

Samtliga fyra familjer som flyttat in på Vågvägen i Harplinge har fått leva med kokningsrekommendationer och vatten på flaska. Jonas Söderlund skulle vilja se en kompensation för besvären.
Samtliga fyra familjer som flyttat in på Vågvägen i Harplinge har fått leva med kokningsrekommendationer och vatten på flaska. Jonas Söderlund skulle vilja se en kompensation för besvären. Bild: Lina Salomonsson

”Skulle vilja se en kompensation”

I april fick LBVA juridisk rätt att kräva byte av de resterande tolv fastigheterna på Vågvägen. Detta då ledningarna innebär en risk för människors hälsa. Bolaget står då för kostnaden av återställande av vägen.

– Vi har gått med på Halmstadhus krav eftersom vi vill säkerställa att våra kunder har hygieniskt rent dricksvatten. Vi tror inte att det kommer bli gjort om vi inte tar på oss ansvaret, säger Ann Kristin Gulliksen.

För de familjer som så småningom ska flytta in på Vågvägen kommer vattnet att vara rent från början. Men de nuvarande fyra hushållen har fått leva med kokningsrekommendationer och vatten på flaska i veckor – och i vissa fall månader.

Familjerna har spenderat miljonbelopp på sina nya hem. Ett par av dem beskriver att de under processen med vattnet känt sig maktlösa.

”Köper man ett hus med totalentreprenad så förväntar man sig att alla inblandade parter – som Halmstadhus, Mjöbäcksvillan och LBVA i det här fallet – löser problemen. När något går snett och parterna skyller på varandra blir man som kund väldigt förvirrad. Man vill bara se en lösning”, säger en granne som vill vara anonym.

ANNONS

I slutet av vecka 30 fick även Jonas Söderlund godkänt vatten. Efter allt strul skulle han vilja se någon form av kompensation.

– Vi har betalat mycket pengar för vårt nya hem. Det hade varit en fin gest om någon hade kunnat ta på sig ansvaret och gottgöra en, säger han.

ANNONS