Celebert besök. När Kåren under gårdagen anordnade sin arbetsmarknadsmässa för studenterna på Halmstad Högskola infann sig miljöminister Andreas Carlgren.
Celebert besök. När Kåren under gårdagen anordnade sin arbetsmarknadsmässa för studenterna på Halmstad Högskola infann sig miljöminister Andreas Carlgren.

Fler vindkraftverk är nödvändigt

När Studentkåren anordnade sin arbetsmarknadsmässa höll miljöminister Andreas Carlgren (C) föredrag. Han tog sig också tid att svara på frågor kring planerna på uppförandet av 2000 nya vindkraftverk.

ANNONS
|

– Att bygga fler vindkraftverk är helt enkelt nödvändigt vid sidan av vatten- och kärnkraften. Detta för att vara bland de ledande länderna med förnybar energi och i nästa led kunna exportera el till till exempel Baltikum och Polen, konstaterade miljöminister Carlgren före gårdagens anförande.

Frågan om vindkraftverk är en het potatis i Sverige i allmänhet och i Halland i synnerhet. Diskussionerna angående vindkraftsparker, så som den i Kåphult, Laholm, och det planerade bygget av den havsbaserade vindkraftsparken Stora Middelgrund, har på sina håll varit vilda.

– Jag har erfarenhet av debatten och företagen som bygger vindkraftverk måste i ett tidigt skede ta ansvar för att samarbeta med kommunerna. Det är viktigt att ge människor möjligheten att göra sin röst hörd i sammanhanget. Men att tänka på är att vi också står i ett vägskäl hur vi ska bygga vårt samhälle och hur vi ska bli vinnare i framtidens gröna ekonomi, sade Carlgren.

ANNONS

Finns det redan nu några planer för hur många av de 2 000 vindkraftverken som kommer att hamna i Halland?

– Antalet beror på hur många investerare i de olika kommunerna som visar intresse, men vår tanke har aldrig varit att täcka hela landet med vindkraftverk.

Det var i går eftermiddag som Andreas Carlgren, tillsammans med sin pressekreterare och Kungsbackas kommunalråd Ola Johansson, tog miljöbilen söderut från Falkenberg till Halmstad där statsrådet tidigare under dagen medverkat under Näringslivsdagen 2010.

ANNONS

För Halmstadföreläsningen var temat ”miljöpolitikens utmaningar – grön tillväxt och nya jobb”.

ANNONS