Hyresgäster klagar bland annat på grannar som har fest, barn som springer i trapport eller någon som lämnat en soppåse i trapphuset.
Ljud från grannlägenheten kan vara störigt när man själv sitter hemma och jobbar. Sedan coronapandemin bröt ut upplever Hyresgästföreningen att de oftare får höra att deras medlemmar stör sig på sina grannar. Bild: Jessica Gow/Kyrre Lien

Fler stör sig på sina grannar

I tider när många spenderar mer tid än vanligt hemma och kanske även jobbar hemifrån är det också fler som stör sig på sina grannar. En bild som Hyresgästföreningen kan bekräfta.

ANNONS
LocationHalmstad||

Allra helst vill svenskarna bo granne med Leif GW Persson, Mia Skäringer och Mark Levengood, åtminstone enligt Hyresgästföreningens årliga undersökning. Men enligt klagomålen som kommer in till HFAB verkar det som att Halmstadborna helst vill ha en granne som inte låter för mycket om kvällarna eller låter barnen leka i trapphuset.

Veronica Kursell som är bostadssocial förvaltare på HFAB ser inget samband mellan coronapandemin och antalet klagomål som kommer in. Däremot brukar antalet klagomål till HFAB öka under somrarna.

– Det är en viss typ av klagomål som ökar under sommaren när folk har semester och är ute mer. Då handlar många om att det är högljutt när folk sitter i sina trädgårdar långt in på kvällen eller att barnen är ute och leker, säger hon.

ANNONS

Tung bevisbörda

När ett klagomål kommer in måste HFAB kunna lägga fram bevis för att vidta åtgärder. Om det framgår vilken person klagomålet gäller kontaktas den personen för att lämna sin version.

– Bedömer vi att det finns fog för det kan vi skriftligt varna den personen med ett brev där vi skriver att den här typen av störningar måste upphöra. Men det är när man har uppgifter som styrker en störning, förklarar Veronica Kursell och fortsätter:

– Har man skriftligt varnat efter en störning men de fortsätter att störa och vi har det bekräftat skickar vi ett skarpare brev. Då går en kopia till socialnämnden, det står i hyreslagen att vi ska göra så. Det är för att flagga att här är någon som riskerar att bli uppsagd.

Hyresvärden har rätt att säga upp en hyresgäst efter upprepande eller särskilt allvarliga störningar. I genomsnitt säger HFAB upp två eller tre hyresgäster per år på grund av störningar.

Hur mycket ljud behöver man tåla när man bor i lägenhet?

– När man bor i ett flerfamiljshus hör man sina grannar ibland. Vanliga boendeljud, som att folk dammsuger eller lagar mat, alltså sånt som hör vardagen till kan man bli störd av men det är ingen störning enligt hyreslagen. Det finns vissa ljud man skäligen får tåla, säger Veronica Kursell.

ANNONS

Prata med grannen som stör

Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar som upplever problem med störiga grannar att först och främst prata med grannen i fråga.

– Ofta märker man hur smidigt det löser sig om man pratar med varandra. Ljud kan färdas på oväntade sätt, det är inte alltid man är medveten om hur mycket det kan låta i grannlägenheten, säger Glenn Karlsson som är enhetsjurist på Hyresgästföreningen.

Det kan du göra om din granne stör dig:

  1. Prata först och främst med din granne.
  2. Vänd dig till din hyresvärd om störningen inte slutar. Hyresvärden är skyldig att agera om de känner till att det förekommer sådana störningar i boendet.
  3. Om hyresvärden inte agerar kan du vända dig till Hyresgästföreningen som kan hjälpa till i kommunikationen med hyresvärden.
ANNONS