Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Biträdande bevakningschefen Camilla Ekmark är en av dem som jobbar för att vi inte ska råka illa ut när vi badar i Tylösand.  Bild: Mikael Gamm
Biträdande bevakningschefen Camilla Ekmark är en av dem som jobbar för att vi inte ska råka illa ut när vi badar i Tylösand. Bild: Mikael Gamm

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Fler olyckor än förra sommaren

Det soliga och varma vädret har fört med sig många välbesökta dagar på Tylösand. Mycket ansvar för Livräddarna Tylösand med andra ord, och Hallandsposten slog sig därför ner med en av de rödklädda utanför deras gula stuga, för att prata om sommaren som varit.

– Vi har haft väldigt många badgäster i år, många fler än förra sommaren som var kallare. Fina dagar har det varit uppemot 30 000 besökare, och då har folk legat som packade sillar, säger Camilla Ekmark, som iklädde sig den smått Baywatchlika utstyrseln och gjorde sitt första pass som livräddare 2007, och som sedan cirka fem år tillbaka jobbar som biträdande bevakningschef.

Fler besökare ökar risken för olyckor, och det är också något som syns i statistiken. Förra sommaren plockade man upp och räddade 10-13 personer ur vattnet, medan siffran i år ligger runt 20.

– Cirka fyra av dem vi plockat upp i sommar fick åka till sjukhus med ambulans. Men det ska ha gått bra för alla. Man har bara velat kontrollera ifall de fått in vatten i lungorna, säger hon och förklarar att man har en krisorganisation som kan gripa in och ge stöd vid svårare olyckor.

För att minska antalet olyckor jobbar livräddarna mycket förebyggande, vilket rentav utgör den huvudsakliga delen av deras arbete. Det kan handla om att prata med strandgästerna om det aktuella väderläget eller varna de som är på väg ut i en ström.

– Om vi inte jobbat förebyggande, så hade vi nog fått hämta upp ännu fler ur vattnet i sommar.

Rent socialt får sommaren ett toppbetyg.

– Vi jobbar ideellt så alla vill vara här. Det är en väldigt god stämning bland livräddarna, det blir som en andra familj, säger hon och fortsätter:

– Och det märks att badgästerna uppskattat vårt arbete. Det är många som kommit fram och gett oss beröm.

Den 15 augusti tar den sista livräddaren för säsongen trappan upp till livräddningstornet, men håller vädret i sig lär inte den badsugne stanna hemma för det.

Lyckligtvis har Camilla Ekmark en rad råd att dela med sig av. De båda klassiska tipsen om att inte bada ensam och att bara bada där man bottnar langas snabbt fram, innan en nog så viktig uppmaning får sin tid i rampljuset.

– Om man fastnar i en ström ska man flyta med strömmen tills den avtar, och sedan simma ur den.

Även en direkt uppmaning till föräldrar platsar på Camillas tipslista.

– Bada med barnen i stället för att sitta med mobilen. Det är viktigt att ha uppsikt för det kan gå snabbt, säger hon.

Läs mer:

97 personer omkomna i drunkningsolyckor i år

Dubbla drunkningslarm i Tylösand

Årlig tillställning för att rädda liv

Livräddande drönare snart på plats i Tylösand

Livsviktig träning när livräddare tävlade i Tylösand

Drunkningsolyckor dessbättre ovanliga

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här