Läsåret 2021/2022 tillkommer fler lärlingsutbildningar på gymnasieskolan. Ett alternativ är tatuerare som erbjuds inom ramen för inriktningen Övriga hantverk.
Läsåret 2021/2022 tillkommer fler lärlingsutbildningar på gymnasieskolan. Ett alternativ är tatuerare som erbjuds inom ramen för inriktningen Övriga hantverk. Bild: Henrik Witt/TT

Fler lärlingsutbildningar på gymnasieskolan nästa år

Glasblåsare, hovslagare, guldsmed och tatuerare. Det är några av yrkena som erbjuds inom gymnasieskolans lärlingsutbildningar nästa läsår.
– Tatuerare är en bransch som går bra. Jag har till och med hört att det är jättelånga köer om man vill tatuera sig, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

ANNONS
LocationHalmstad||

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad har klubbat en preliminär gymnasieorganisation för 2021/2022.

Nytt för kommande läsår är att lärlingsutbildningar erbjuds på fler program. På Naturbruksprogrammet kommer inriktningarna djurvård, lantbruk och trädgård att erbjudas som lärlingsutbildning.

Tatuerare ett alternativ nästa läsår

Ytterligare lärlingsutbildningar erbjuds också på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet som finns på Sturegymnasiet.

Inom ramen för Övriga hantverk kan yrkesgångar som florist, glasblåsare, guldsmed, hovslagare, låssmed och tatuerare erbjudas.

– Tatuerare är en bransch som går bra. Jag har till och med hört att det är jättelånga köer om man vill tatuera sig. Så det finns alla möjligheter för kreativa elever att utvecklas inom det yrket, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

ANNONS

Hantverksprogrammet har ett fåtal platser och planeringen av vilka yrkesutgångar som kan erbjudas görs efter att en enskild elev anmält sitt intresse. Utbudet bygger på kontakter med det lokala näringslivet.

En lärlingsutbildning motsvarar en vanlig gymnasieutbildning men är betydligt mer yrkesinriktad.

– Läser man ett yrkesprogram på lärlingsutbildningen så är man ute på praktik i verksamheten en stor del av tiden. Och några dagar i veckan är man på skolan och läser de teoretiska ämnena. Det är som ett vanligt gymnasieprogram fast mer ”hands on”, säger Christofer Lundholm.

Och intresset finns. Den senaste tiden har nämnden sett att allt fler elever söker sig till olika yrkesinriktade program.

– Det går i perioder, men just nu ser vi helt klart ett uppsving. Antagningssiffrorna för exempelvis Bygg- och anläggningsprogrammet är uppe i 80–90 sökande, tidigare har det legat på 30–40 sökande, säger Lundholm.

Samtidigt har nämnden beslutat att inte erbjuda programinriktat individuellt val (IMV) på lärlingsutbildningarna 2021/2022.

– Det försvinner nästa läsår. Dessa elever är ofta i behov av handledning på skolan för att klara av sina studier. De behöver struktur kring studierna, vilket inte alltid kan erbjudas på lärlingsutbildningarna, förklarar Lundholm.

Behov av ny gymnasieskola 2028

På det stora hela fortsätter antalet gymnasielever i Halmstad att öka. Det totala antalet elever i gymnasieskolan innevarande hösttermin är 3 305, vilket är en ökning med 124 elever jämfört med vårterminen 20. Och trenden ser inte ut att avta.

ANNONS

LÄS MER: Antalet elever ökar i gymnasieskolan

Enligt nämndens prognos kommer Halmstads kommun att behöva en ny gymnasieskola år 2028.

– I dagsläget står barn- och ungdomsnämnden inför en situation där man är tvungen att bygga nya skolor på ganska kort tid. Så småningom kommer den här gruppen elever till gymnasieskolan. Därtill har vi den ökande befolkningen i kommunen. Vi räknar med att nya Kattegattgymnasiet sväljer en del elever de kommande läsåren, men på sikt behöver vi fler utbildningsplatser, säger Christofer Lundholm.

Ett alternativ är Amerikanska gymnasiet som vill starta upp i Halmstad höstterminen 2022, och som nyligen fick godkänt av Skolinspektionen.

LÄS MER: Amerikanska gymnasiet får etablera sig i Halmstad

ANNONS