Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Amanda Pettersson, Roger Larsson
Bild: Amanda Pettersson, Roger Larsson

Fler klagomål på flugor än tidigare

Flera bostadsområden i Halmstad plågas sedan en tid tillbaka av stora mängder flugor. Källan till problemet är ännu okänd.

HP har tidigare rapporterat om att boenden på Vallås, Furet och Frennarp besväras av flugor som gör både inne- och utevistelse plågsam. I sitt hus på Furet fyller Anders Nilsson upp flera flugfällor i veckan som rymmer upp till 15 000 flugor var.

Sedan dess har fler klagomål från boende i Halmstad inkommit till kommunen.

– Vi har fått in ytterligare klagomål från Furet och Frennarp som säger att de har stora mängder flugor även hos sig. Sen kan jag tycka att de inkommande klagomålen från Vallås har avtagit något. Det har inkommit ytterligare, men inte lika många som tidigare, berättar Rune Liljenberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun.

Efter att Hems sopstation på Kristinehed avskrevs som källa var budet att Miljöförvaltningens utredning planerades att ske efter sommaren. Sedan dess har det inkommit en ny teori.

– Jag har fått in ett tips om en verksamhet i ett närliggande industriområde som jag ska ut och kika på. Där skulle det kunna finnas en källa till flugframkomsten då det sker någon typ av avfallshantering där, säger Rune Liljedahl och berättar att planen annars är, som tidigare nämnt, att Bygg- och miljöförvaltningen och Länsstyrelsen i höst ska starta ett projekt för att till nästa flugsäsong grundligare utreda vilken den primära källan är.

Att utföra en utredning vid en specifik bostad med mycket flugor är inte aktuellt då det inte kommer leda till den primära källan, menar Miljöförvaltningen.

– Vi kan bara konstatera att där är flugor. De verksamheter som finns i områdena som typiskt sätt skulle kunna generera flugor såsom djurhållande verksamheter där det finns gödsel och avfallshanterande platser, de känner vi till. Där finns inget ytterligare för oss att granska, förutom som nu när det kommer in ett tips. Därför är det ett större projekt och det ska vi lägga grunden till för i höst.

Miljöförvaltningen upplever att det i år har inkommit fler klagomål kring flugor än tidigare somrar. Rune Liljedahl kan inte säga en exakt anledning till varför det finns fler flugor, men spånar kring en teori.

–Vi vet att förekomsten av flugor varierar mycket beroende på väder. Det känns som att vädret hittills i vår och sommar har gynnat flugförekomsten med lagom värme och lagom fukt.

Vidare berättar han att det man kan göra själv om man upplever en stor mängd flugor är att vara noggrann med att inte ha sopor och avfall, som flugorna gillar, framme. Nedan finns fler tips från Kommunen.

Så håller du flugorna borta:

Knyt alla soppåsar med dubbelknut så att inte flugor kommer in och kan lägga ägg som blir larver. Fortsätt att sortera ut matavfall i de gröna påsarna, men fyll dem inte mer än att du kan göra en dubbelknut på påsen så den stängs ordentligt.

Håll soptunnan så ren och torr du kan, tvätta gärna ur den med lite vatten och låt torka efter tömning.

Ställ om möjligt din soptunna i skuggan för att undvika lukt.

Rester från skaldjur och grillat kött kan man antingen frysa i en påse och slänga precis innan tömning. Spyflugorna kan nämligen känna lukten av förruttnelse på väldigt långt avstånd.

Ättika blandat i vatten som sprayas i tunnan kan vara bra mot fluglarver. Upprepa behandlingen när du går ut med dina soppåsar.

Källa: Halmstads kommun

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!