Halmstads kommun har redan en bra digital infrastruktur. Nu höjer kommunstyrelsen ambitionsnivån ytterligare för 2021–2025.
Halmstads kommun har redan en bra digital infrastruktur. Nu höjer kommunstyrelsen ambitionsnivån ytterligare för 2021–2025. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Fler Halmstadbor ska få tillgång till snabbt bredband

Inom fem år ska 98 procent av Halmstads kommun ha tillgång till snabbt bredband om 1 gigabit per sekund, och resten av invånarna 30–100 megabit per sekund. Kommunstyrelsen höjer ambitionsnivån i ny strategi.
– Inte minst pandemin har visat hur avgörande det är med en bra uppkoppling, säger ordförande Jonas Bergman (M).

ANNONS
|

Halmstads kommun ligger bra till när det gäller utbyggnad av bredband i Sverige. Enligt den nationella strategin ska 95 procent av alla Svenska hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Redan förra året låg Halmstad på 97 procent.

– Vi har en väldigt bra digital infrastruktur i Halmstad och nu lyfter vi ambitionerna ytterligare, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen höjer ambitionsnivån

Kommunstyrelsen har beslutat om en strategisk inriktning som innebär rejäla satsningar på förbättringen av bredband de kommande åren.

År 2025 ska 98 procent av Halmstads hushåll och företag ha möjlighet att ansluta sig till snabbt bredband om 1 Gbit/s. 1,9 procent av invånarna ska ha tillgång till 100 Mbit/s och 0,1 procent ska ha tillgång till 30 Mbit/s.

ANNONS

– Inriktningen innebär är en stor ambitionsökning och de sista procenten är svåra. Vi har hög täckning av vårt eget stadsnät, men på en del mindre orter långt från centrum, som varit en del av IP Onlys strategi, är man ännu inte klar, säger Jonas Bergman.

Allt viktigare med en snabb uppkoppling

En bra uppkoppling är en förutsättning för att inte hamna i digitalt utanförskap, menar Bergman. Dessutom sker det en snabb digital utveckling inom en rad områden, inte minst hemvårdsområdet, där man som kund kommer behöva tillgång till internet.

Årets pandemi har också gjort det extra tydligt hur viktigt det är att vara uppkopplad.

– Som företagare ska man kunna vara verksam var som helst och kunna jobba med tunga filer. Detsamma gällde i våras när alla gymnasieelever plötsligt skulle plugga på distans. Vi måste ordna den här biten. Det är precis som att alla en gång i tiden fick el och avlopp, säger Jonas Bergman.

Efter beslutet ska kommunstyrelsens strategiska inriktning nu gå ut på remiss till ett antal kommunala verksamheter.

LÄS MER: IP-Only säger upp hundratals fiberavtal

LÄS MER: Regionen förlänger samarbetet med IP Only

LÄS MER: Hylte får dålig placering i bredbandsrankning

ANNONS
ANNONS