Fler flygpassagerare i augusti

Augusti var en bra månad för flygplatsen; antalet passagerare ökade rejält. – Det är en signal irätt riktning, säger Anders A Ekblom, vd för Halmstad City Airport.

ANNONS
|

Efter en dyster inledning av 2009 visar statistiken på en uppgång med nästan nio procent för augusti.

Och det är inrikestrafiken som ökar.

– Augusti 2008 var mycket bra, raset kom inte förrän senare. Så jämfört med det är jag riktigt nöjd med att vi ökar i augusti. Men siffrorna är bara för en månad och man ska inte dra för stora växlar på det, säger Anders A Ekblom.

Skyways uppger att bokningsläget för hösten ser bättre ut och flygbolaget började med höstens tidtabeller en vecka tidigare – något som kan ha bidragit till uppgången.

– Men rent allmänt känns det som att konjunkturen håller på att vända, säger Ekblom.

ANNONS

Ett litet tecken på detta kan vara att chartern åter är igång och att sensommarens och höstens flyg till Mallorca hittills varit fullbokade. Men det är ännu långt kvar till förra årets rekordmånga charteravgångar.

På många andra håll i Sverige var sommaren tung och antalet passagerare på Luftfartsverkets flygplatser minskade med tio procent under augusti. Under hela perioden januari–augusti var nedgången 13 procent jämfört med motsvarande period 2008.

Sett på de första åtta månaderna har inrikesflyget i Halmstad tappat 23 procent och det kommunalt ägda flygplatsbolaget räknar med ett ras på runt 25 procent för hela året. I pengar handlar det om ett minus på cirka 13 miljoner.

– Jag ser hittills inga anledningar till att ändra i prognosen, säger Anders A Ekblom. Men bokningsläget på hotell och konferenser i Halmstad gör att det ser hoppfullt ut inför hösten.

ANNONS