Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fler drogpåverkade stoppas av polisen

Allt fler åker fast för narkotikabrott i Halmstad och Laholm. 1 044 anmälningar för eget bruk har gjorts i år, vilket är rekord. – Vi jobbar aktivt mot narkotikabrott, säger poliskommissarie Krister Adolfsson.

Som HP tidigare berättat har polisområde Halmstad-Laholm haft ett bra år. 19,5 procent av inkomna ärenden har redovisats till åklagaren, jämfört med 8,8 procent i fjol.

En bidragande del till det goda resultatet är ett aktivt arbete mot narkotikabrott uppger Krister Adolfsson. Fram till mitten av december har 1 044 ringa narkotikabrott rapporterats, jämfört med 863 i fjol.

– Det är inte bra att vi upptäcker 1 044 narkotikabrott, det är för jäkligt. Men fördelen är att här finns ett antal ungdomar som vi kanske lyckas rädda genom att vi får dem att sluta eller genom att vi gör föräldrarna medvetna, säger Krister Adolfsson.

Han tror att ökningen mer beror på en ökad aktivitet från polisens än en ökning av missbruket. Att fler personer rapporteras beror på att polisen under de senaste åren har blivit bättre på att upptäcka att en person är påverkad av droger, uppger han.

Krister Adolfsson ser flera fördelar med att arbeta aktivt mot narkotikan. En är att andra typer av brott, som bostadsinbrott och häleri, upptäcks.

– Många gånger när vi gör insatser leder det vidare till husrannsakan i en bil eller bostad. Det händer ofta att vi hittar stöldgods som vi kan härleda till ett inbrott någonstans i Sverige. Våra poliser ska ha all cred, de har blivit riktigt vassa på det här med narkotika och att hantera följdeffekter som leder till lagföring av andra brott.

Han tror också att insatserna bromsar inflödet.

– Är vi aktiva blir det ganska obekvämt. Vi kan aldrig säga att vi ska stoppa narkotikan, men vi måste vara en bromskloss. Det är dock givetvis oroväckande att vi har en narkotikaliberal politik där straffsatserna radikalt har minskat.

Krister Adolfsson tycker att det är skrämmande hur mycket narkotika som finns ute på vägarna.

– Det ser vi bland annat i samband med våra vägbrottskontroller på E 6. I fjol kontrollerade vi 4 418 bilar och vi tog 39 drograttfyllor, jämfört med fyra alkoholrattfyllor. Dessutom tog vi 79 personer för eget bruk och 16 för innehav. Det största beslaget var 32 kilo cannabis.

I år har man endast genomfört två trafikrazzior, mycket på grund av att omorganisationen har tagit mycket kraft. Av 947 kontrollerade fordon togs 11 för drograttfylleri, 2 för rattfylleri, 23 för narkotikabruk och 8 för innehav.

– Men vi kommer att fortsätta med dessa kontroller för metoden är bra och ger resultat, säger Krister Adolfsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här