Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre blås. Antalet blåskontroller har nästan halverats i Halmstad-Laholm. Det har däremot inte andelen som misstänks för rattfylleri.

Fler bilförare åker fast för droger än alkohol

Antalet förare som stoppas misstänkta för drograttfylleri ökar. Samtidigt tar polisen färre som satt sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol.

I fjol stoppade polisen i Halmstad-Laholm dubbelt så många förare som misstänktes vara påverkade av droger som av alkohol.

– Vi ser en markant ökning av drograttfylleri, men den huvudsakliga anledningen tror jag inte är ett ökat missbruk utan att vi har poliser som blivit avsevärt mycket skickligare på att identifiera de här förarna, säger poliskommissarie Krister Adolfsson.

Även 2015 var antalet misstänkt drogpåverkade förare större än antalet alkoholpåverkade. Åren dessförinnan var statistiken den omvända – fler togs för alkoholrattfylla än för drograttfylla.

Förutom att polisen har blivit bättre på att se tecken på att en förare är drogpåverkad handlar det också om att något mindre tid läggs på nykterhetskontroller. Men detta kompenseras genom att myndigheten jobba mer effektivt, menar Krister Adolfsson.

– Tidigare har vi fått mycket kritik för att vi har jagat pinnar i statistik som inte varit väsentlig. Vi mätte resultatet i antalet blås vilket främjade att vi ställde oss på en trafikintensitet väg bara för att komma upp i ett stort antal, säger han och fortsätter:

– Under 2015 och 2016 har vi jobbat mer selektivt. Vi väljer att ha våra kontroller på platser och tider där sannolikheten att någon kör alkoholpåverkad är större.

Det kan till exempel vara en kontroll i närheten av Systembolaget eller på in- eller utfarterna till Halmstad en söndag mellan åtta och tio på morgonen uppger han. 

– Vi är inte ute efter att blåsa så många som möjligt utan är där vi tror att det behövs.

Även om antalet blås nästan halverats har det inte lett till att antalet misstänkta förare blivit hälften så många, även om de har blivit färre, påpekar Adolfsson. Statistik visar att under årets tio första månader i fjol gjordes cirka 9 400 blåskontroller med träff på 98 förare.

Samma period 2013 gjordes drygt 15 700 kontroller och då blev resultatet 111 träffar.

– Vi har blivit duktigare på att selektera och är mer träffsäkra, konstaterar Krister Adolfsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!