Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fjärrvärmeläckan i Halmstad är nu sannolikt hittad och vattennivån i Hem:s tankar stiger igen. Bilden är tagen vid en tidigare läcka. Bild: Emma Gustafsson/arkiv

Fjärrvärmeläckan i Halmstad troligtvis hittad

Fjärrvärmeläckan, som gäckat Halmstads energi och miljö sedan i fredags, är troligtvis hittad. – Vi är ganska säkra på att vi har lyckats stoppa läckan. Vattnet i tankarna stiger i alla fall, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem. Därmed ska risken för utkylda bostäder i Halmstad vara över.

Redan i fredags gick Hem ut och bad om allmänhetens hjälp att lokalisera en läcka i det omfattande fjärrvärmenätet. I ledningarna rinner 90 grader varmt vatten, så en läcka kan märkas genom att det ångar från ett brunnslock eller gata.

– Vi fick in många värdefulla tips, både via telefon och Facebook, och tillsammans med våra egna teknikers sökningar så ledde det fram till läckan, berättar Anders Bredfell.

Lite snopet visade det sig att läckaget var strax intill Hem:s egen avfallsanläggning på Kristinehed, som producerar fjärrvärmen.

– Jag vågar inte svära på att det inte finns fler läckor, men eftersom vattnet nu stiger i våra tankar så är det en indikator på att vi hittat rätt. 

Fjärrvärmeläckan kunde ha fått stora konsekvenser för alla de hushåll som får sin bostadsvärme via fjärrvärmenätet. 

– Eftersom det är kallt ute var vi angelägna om att hitta läckan så fort som möjligt. Det är alltid oroligt när man inte vet hur illa det är. Vi vågar nog blåsa fara över nu, säger Anders Bredfell.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här