Widikson redo för ny fajt om avverkning i hovrätten.
Jan Widikson och hans försvarare, advokat Lars Kruse, verkade vara på gott humör när de på måndagen kom till hovrätten i Göteborg. Bild: Povel Arwidson

Filmvisningar från avverkningen stack ut i hovrätten

Det må vara så att de juridiska kockarna kryddar lite mer och följer ett tydligare recept än i tingsrätten – men första dagen i hovrätten handlar målet om avverkningen i Tylösand ändå mest om gammal skåpmat. Enda gångerna anrättningen hettar till handlar det om två filmer. I ena fallet polisens nytagna drönarfilm, i andra ett förvirrande hopklipp i motljus.

ANNONS
|

Trots pandemitider är alla parter på plats i Göteborg när hovrätten tar sig an den olovliga avverkningen av den kommunala strandskogen i Tylösand.

LÄS MER:Nu inleds rättegången i hovrätten mot Jan Widikson

Åklagarna, Klas Lundgren och Sofia Corin, inleder med att berätta bakgrunden till varför tingsrättens dom bör skärpas. I stället för villkorlig dom för anstiftan till grov skadegörelse vill de se ett flerårigt fängelsestraff. Samtidigt vill de att skadeståndet på 500 000 kronor höjs till minst 2,6 miljoner kronor.

Kommunens anlitade jurister, Sebastian Hallberg och Johan Norlin, är också närvarande vid kommunjurist Mats Wallmarks sida. De står fast vid att skadeståndet ska ligga på drygt 20 miljoner kronor, eftersom de räknat fram att det kostar så mycket att återplantera färdiga bergtallar på området.

ANNONS

De försöker också mota olle i grind, med tanke på försvarets förväntade tal om det ologiska i att återplantera bergtall samtidigt som länsstyrelsen gör allt för att bli av med bergtall i Haverdal.

– Man ska komma ihåg att syftet med att ha bergtall i Tylösand är att förhindra sandflykt. I Haverdal tar man bort bergtall för att återställa öppna sanddyner och ljunghedar i ett stort naturreservat, säger Sebastian Hallberg.

LÄS MER:Avsnitt 6: Special om Widiksonfallet: ”Blir ett annat fokus med en välkänd person”

Vid de åtalades bord är det mindre trängsel än vad det var i Halmstad förra året. Eftersom överklagan inte gäller tre av dem som åtalades då sitter 73-årige Jan Widikson ensam anklagad. Vid sin sida har han, precis som i höstas, advokat Lars Kruse.

Uppmärksammad i riksmedier

Kruse har nyligen varit uppmärksammad i riksmedier – dels som försvarare åt den kvinna från Landskrona som i mars dömdes till fängelse för att tagit sitt barn till IS i Syrien, dels som försvarare åt en av dem som är åtalad för grovt givande av muta i det pågående målet om Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen. Men nu får han hålla till godo med Hallandspostens intresse när han yrkar på att Widikson ska bli helt friad.

Jan Widikson hoppas att advokat Lars Kruse ska få honom helt friad i hovrätten – eller åtminstone få ner skadeståndet till 5 000 kronor i form av vedvärdet.
Jan Widikson hoppas att advokat Lars Kruse ska få honom helt friad i hovrätten – eller åtminstone få ner skadeståndet till 5 000 kronor i form av vedvärdet. Bild: Povel Arwidson

– Han har bara gett i uppdrag åt en person att röja upp utanför tomten. Denne har sedan på eget bevåg gått för långt, vilket min huvudman inte kan rå för, förklarar Kruse.

ANNONS

Hur sant det är går som bekant inte att reda ut för domstolen eftersom Widikson fortfarande inte vill säga vem denne person är.

Det mesta som händer under första förhandlingsdagen i Göteborg är annars en upprepning av det som parterna lade fram i tingsrätten i Halmstad i september förra året.

Advokat vill stoppa filmvisning

Men på en punkt hettar det faktiskt till en aning i rättssalen. Det är när åklagarna vill visa en drönarfilm som polisen i Halmstad gjort över Tylösand så sent som i förra veckan.

Widiksons ombud motsätter sig då bestämt att filmen ska få visas i hovrätten.

Widiksons lyxbygge vid havet är ännu inte klart.
I ett år har bygget av Jan Widiksons nya jättehus vid Älgvägen 19 pågått. Bild: Jari Välitalo

– Att visa en sådan film blir som att hålla en ny syn på platsen. Åklagarna har tidigare begärt att det ska göras en sådan, men det har hovrätten redan sagt nej till med hänvisning till att det räcker att se filmen från synen som tingsrätten gjorde förra året, påpekar Kruse och tillägger:

– Det här är bara ett sätt för åklagarna att försöka kringgå hovrättens beslut.

LÄS MER:Hovrätten avslår åklagarnas begäran om ny syn i Tylösand

Klas Lundgren och Sofia Corin står dock på sig om att hovrätten behöver se den nytagna drönarfilmen för att få en korrekt överblick av området som skadegörelsemålet handlar om.

– Stillbilder går bra, men inte levande film. En sådan ger så många andra intryck som inte finns med i det material från tingsrätten som hovrätten ska ta ställning till, protesterar advokat Kruse.

ANNONS

Åklagarna får rätt

Efter en stunds enskild överläggning går dock hovrätten med på att den tre och en halv minut långa filmen får visas.

– Vi anser inte att filmen krockar med den syn som redan är gjord och som vi ska titta på längre fram. I stället betraktar vi polisens drönarfilm som ny bevisning, vilket åklagarna har rätt att lägga fram, förklarar rättens ordförande, hovrättsrådet Roy Johansson.

Och med tanke på att Halmstad och Tylösand inte är hemmaplan för hovrättens ledamöter känns filmen onekligen nyttig om syftet är att ge en bra bild av hur det ser ut mellan Älgvägen och sanddynerna.

Visar vilken havsutsikt det blivit

När drönaren flyger högt och filmar rakt ner ser man verkligen vilka stora glipor det har gjorts i den i övrigt sammanhängande, kommunala strandskogen. Dels vid Widiksons nuvarande bostad på Älgvägen 25, där han lät avverka redan på 1990-talet, dels vid Widiksons pågående jättebygge på Älgvägen 19, där han dömts för att ha beordrat avverkning 2018.

Då drönaren flyger lägre och filmar ut mot havet kan man också se vilken påtaglig havsutsikt det har blivit från Älgvägen 19.

Jämfört med tingsrätten är annars parterna mer stringenta när de presenterar sina bevis och motbevis. Det märks att de fått klart för sig vilka argument som höll i förra årets rättegång – och hur dessa kan vässas – samtidigt som de hoppar över sådant som inte ledde någon vart.

ANNONS

Kan inte skilja himmel från hav

Men när det blir dags för rätten att titta på vad som förevigats från den syn som tingsrätten höll i Tylösand förra året blir det svårt – även för HP:s utsända som faktiskt var med vid synen – att få en uppfattning om hur det ser ut där.

LÄS MER:Rättegången flyttade ut till brottsplatsen

I en oredigerad film på 25 minuter, bestående av ett 20-tal korta klipp, hoppas det mellan olika platser i terrängen mellan Älgvägen och dynerna. Hörbarheten är dålig när den som pratar vänder sig bort från kameran och flera gånger gör motljuset att man bara ser mörka skuggor mot en vit bakgrund – där det inte går att se vad som är himmel eller hav.

Fortsätter i nästa vecka

Parterna var i alla fall så effektiva under måndagen att tisdagen inte längre behövs som förhandlingsdag. I stället ska nu hovrättens ledamöter på egen hand gå igenom all skriftlig bevisning och alla inspelade förhör från tingsrätten.

Först på onsdag i nästa vecka är det dags för nya förhandlingar med parterna närvarande i Göteborg.

LÄS MER:Naturparkmästaren tar ny strid mot kommunen

LÄS MER:Skandalomsusad tomt gav Widikson mångmiljonvinst

LÄS MER:Åklagarna tar hjälp av professor mot Jan Widikson

LÄS MER:Kommunens kräver åter Widikson på 20 miljoner

LÄS MER:Widikson vill bli friad och slippa betala

LÄS MER:Åklagarna vill att hovrätten dömer Widikson till fängelse

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

LÄS MER:Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

ANNONS