Forskare. ”Jag brukar beskriva det som att det finns en överkänslighet i smärtsystemet”, säger Stefan Bergman, allmänläkare och forskningschef på Forskning och utveckling Spenshult
Forskare. ”Jag brukar beskriva det som att det finns en överkänslighet i smärtsystemet”, säger Stefan Bergman, allmänläkare och forskningschef på Forskning och utveckling Spenshult

Fibromyalgi tuff sjukdom att leva med

Fibromyalgi är en sjukdom som många förknippat med psykisk svaghet och inbillning. Glöm det. I dag vet man att det är fysisk smärta som för många är väldigt jobbig att leva med.

ANNONS
|

Fibromyalgipatienter beskriver att de ofta har ont i stora delar av kroppen och att smärtorna vandrar mellan olika platser. De beskriver också att de ofta har en uttalad trötthet som inte går att sova bort.

Diagnosen har funnits länge. Men de som drabbats har under långa perioder betraktats med skepsis, det har ofta tagit lång tid att få diagnos och besvären har ofta ansetts vara av psykisk karaktär.

Men i dag vet man att det inte är så. I stället förklaras besvären av att smärtsystemet i kroppen hamnat i obalans av någon anledning.

– Jag brukar beskriva det som att det finns en överkänslighet i smärtsystemet. Volymkontrollen är av någon anledning uppskruvad. Och det innebär att det som normalt sett inte gör ont, gör det och det som normalt gör lite ont gör väldigt ont, säger Stefan Bergman, allmänläkare och forskningschef på Forskning och utveckling Spenshult.

ANNONS

Varför den här obalansen startar, det vet man ännu inte riktigt. Däremot vet man att det finns flera olika vägar dit. En del patienter har tidigare drabbats av långvariga smärttillstånd, det kan handla om whiplashskador eller liknande. Det är inte heller helt ovanligt att patienter som till exempel lider av reumatism eller förslitna leder drabbas. Men det finns också patienter som beskriver att smärtorna kommit helt plötsligt.

– Har man halsfluss så vet man i allmänhet att det är en viss sorts bakterie som ligger bakom. Men så är det alltså inte här, och det är kanske en av anledningarna till att diagnosen kommit lite i vanrykte.

Men som sagt. I dag vet man att det här är fysisk smärta som dessutom många gånger är väldigt besvärlig att leva med eftersom vanlig smärtlindring många gånger biter dåligt. Det som oftast hjälper bäst är motion på lagom nivå.

–Och det kan vara tufft eftersom det många gånger gör ont. Så de här patienterna behöver ofta en coach för att komma i gång.

Det finns också patienter som mår bättre när de får en viss form av psykofarmaka som ökar nivåerna av serotonin och noradrenalin, vilka fungerar som en del av kroppens smärtreglerande system. Men det som funkar allra bäst är oftast fysisk aktivitet. Dels för att man annars riskerar att hamna i en ond spiral där allt svagare muskler reagerar med mer smärta på allt mindre belastning. Men också för att motionen i sig bidrar till att smörja kroppens eget smärtdämpande system.

ANNONS

–När man motionerar utsöndras endorfiner, som ju brukar beskrivas som kroppens eget morfin. Men det stärker också den andra delen i det smärtreglerande systemet som består av serotonin och noradrenalin.

Läs även: Ständig smärta var dag

Symtomkomplex som kännetecknas av smärta i lednära muskulatur, ledsmärta utan ledsvullnad, stelhet och ökad fysisk och psykisk uttröttbarhet.

Orsaken är fortfarande okänd, men ergonomiska faktorer, psykiska störningar med spänningstillstånd och sömnproblem anses kunna bidra till att fibromyalgi utvecklas. Behandlingen inriktas framför allt på aktiv led- och muskelträning, förbättring av fysisk kondition, smärtlindring, hjälp med sömnproblem och rehabilitering.

Källa: ne.se

ANNONS