Mia Johansson på Tönnersjö Trädgård gläds åt regionens löfte om fiber till alla.
Mia Johansson på Tönnersjö Trädgård gläds åt regionens löfte om fiber till alla.

Fiberlöfte framkallar glädje och förvirring

Region Hallands löfte om att alla på den halländska landsbygden ska erbjudas fiber genom företaget IP Only väcker glädje, men också förvirring. – Vi har ju långtgående planer på att gräva stråk ut på landsbygden i Halmstad, men vi kanske får tänka om, säger Eric Ericson, vd för Halmstads stadsnät.

ANNONS
|

Han sticker inte under stol med att han är besviken över att stadsnäten i Halmstad och Varberg inte varit involverade i regionens planer och inte heller getts möjlighet att lämna anbud.

– Regionen valde att ta in anbud för hela Halland och kommunala bolag får inte verka utanför kommungränserna. Syftet med upphandlingen är välvilligt, men det känns olyckligt att man inte tar vara på vårt kunnande utan i stället sätter oss i en konkurrenssituation, säger Eric Ericson.

Enligt den information som regionen hittills gett ska IP Only inte konkurrera i stadskärnor där andra aktörer redan erbjuder fiber.

ANNONS

– Men frågan är vad de räknar som stad. Är Oskarström stad? Det nämns att 50 000 hushåll och företag berörs av satsningen, men i Halmstads kommun är det på sin höjd 2 000 - 3 000 som bor på riktig landsbygd, säger Eric Ericson.

I lantliga Tönnersjö, söder om Halmstad, gläds Mia Johansson på Tönnersjö Trädgård åt regionens löfte om fiber till alla, men tycker även hon att det väcker många frågor.

– Att hela Halland ska få fiber låter ju kanon, men det känns som en utopi att man ska lyckas med det till 2020. Hur ska de bara hitta entreprenörer som kan gräva? Det känns också som att detta nya krockar med stadsnätets uppdrag, säger hon.

Själv har hon lagt ner massor av tid och arbete för att få fiber till Tönnersjö, Eldsberga och Trönninge och tror att målet är inom sikte.

– Vi är en grupp med ett 30-tal företagare som länge känt att vi inte kan vänta längre. Mobilnätet och internet är alldeles för svajigt och tål inte mer belastning. Nu har jag fått med 80 procent i området och stadsnätet planerar att bygga ett fiberstråk hit.

ANNONS

För att även de områden som hamnar utanför stråket ska kunna få fiber har man ansökt om pengar från Landsbygdsprogrammet, och väntar svar nu i maj.

– Bor man på landet måste man vara solidarisk med varandra. Nu är frågan om det är IP Only som ska sköta utbyggnaden i stället. Får vi landsbygdspengar går det nog snabbare om stadsnätet gör det. Eller ska landsbygdspengarna också gå till IP Only? Det känns rörigt nu, konstaterar Mia Johansson.

ANNONS