Femklövern kräver att det sparas

Den borgerliga majoriteten får igenom årets budget med hjälp av de båda politiska vildarna Arnold Gustavsson och Bo Fridolph.

ANNONS
|

Men det blir både sparkrav på de kommunala nämnderna och fortsatt skatt enligt den högre nivå som Socialdemokraterna, SPI och Sverigedemokraterna röstade igenom i förra årets budget.

Samtidigt slår man rekord med investeringsnivåer på cirka en miljard kronor per år under treårsperioden. Största delen handlar om nya förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Det framgick när femklövern med dubbelplus i form av de före detta SPI-arna Gustavsson och Fridolph, på måndagen presenterade sitt förlag till budget med planeringsdirektiv för åren 2018-2020.

Skälet till varför femklövern inte återställer skatten till den nivå den låg på före Socialdemokraternas höjning förklaras så här av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M).

ANNONS

–Förra året budgeterade vi för ett underskott på 17 miljoner kronor. Nu gör Sveriges kommuner och landsting, SKL, bedömningen att det kommer att bli lägre skatteintäkter framöver för alla kommuner. Därför gör vi i efterhand bedömningen att vi bör behålla skatten på nuvarande nivå.

Den befolkningsökning som Halmstads kommun behöver ta höjd för innebär att man räknar med en befolkning på 150 000 personer 2050.

– De första åren är det mest de unga som ökar och därför behöver vi rusta oss med nya förskolor och skolor, säger Carl Fredrik Graf.

För att understryka att det stundar tuffare ekonomiska tider i kommunsverige lägger femklövern samtidigt ett sparbeting på samtliga nämnder. Det uttrycks i budgeten som ”effektiviseringar och kostnadsreduktioner”.

–De årliga tillskotten till nämndernas ramar har varit alldeles för höga på senare år. Vi konstaterar nu att nämnderna måste bli betydligt mer återhållsamma, säger Carl Fredrik Graf.

Uttryckt i procent har nämnderna under 2015, 2016 och 2017 fått ökade ramar med fyra, fem och sju procent. De kommande tre åren vill femklövern få ned ramökningarna till ungefär hälften.

Trots det kommer de fyra tunga nämnderna att få betydande ramförstärkningar: barn och ungdom med 83,6 miljoner, utbildning och arbetsmarknad med 3,5 miljoner, socialnämnden med 15,5 miljoner och hemvårdsnämnden med 17,5 miljoner.

ANNONS

Socialdemokraterna kommer att presentera sitt eget budgetförslag om två veckor och vill inte föregripa det. Men oppositionsrådet Anders Rosén konstaterar att femklövern inte har något emot att använda de skattepengar som kommer in tack vare den S-märkta kommunbudgeten.

– Det är gott att ha de pengarna nu. I övrigt menar jag att borgarna lägger ut dimridåer när det gäller besparingarna. Man kallar det för något annat men det innebär en tvåprocentig generell nedskärning för nämnderna, menar han.

Anders Rosén tycker sig känna igen sitt eget partis formuleringar i Femklöverns text om ”den goda arbetsgivaren”.

–Det är bra att man använder våra idéer. Problemet i det här fallet är att man inte har några pengar avsatta i budgeten.

Socialdemokraterna reagerar på femklöverns investeringar under planperioden.

– Deras investeringsram är ju gigantisk. De är beredda att bygga nya skolor så fort det kommer krav från föräldrar. Vi vill exempelvis att man ser över skolbygget i Getinge och vi vill inte ha någon skola i Steninge, säger Anders Rosén.

Investeringar som Socialdemokraterna saknar i Femklöverns budget är däremot nya idrottshallar i Oskarström och Snöstorp.

–Vad ska de säga till föräldrarna i Snöstorp som har kämpat i åratal för en ny idrottshall, säger Ulla Winblad (S), gruppledare i fullmäktige.

ANNONS
ANNONS