Håller ihop. Kommunrådet Henrik Oretorp (C) avvisar alla tankar på samregerande med Socialdemokraterna.
Håller ihop. Kommunrådet Henrik Oretorp (C) avvisar alla tankar på samregerande med Socialdemokraterna.

Femklövern beredd att hålla samman

Partierna inom Femklövern är fast beslutna att hålla ihop även om Socialdemokraternas budgetförslag vinner majoritet i nästa vecka.

ANNONS

– Det råder ingen tvekan om det. Vi kommer inte att regera ihop med Socialdemokraterna. Jag vill vara oerhört tydlig med det, säger kommunrådet Henrik Oretorp (C).

Om en S-budget skulle få majoritet innebär det att kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) lämnar öppet för en ny politisk ledning. Han sade i HP i går att han inte kan tänka sig att ta ansvar för en Socialdemokratisk budget.

– Jag delar Carl Fredriks uppfattning, säger Henrik Oretorp.

Efter det senastevalet som blev jämt mellan blocken spekulerades det om att Centern skulle kunna bilda majoritet ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

ANNONS

– Det var inte aktuellt då, och är det inte nu heller. Jag tycker att det är viktigt att inför behandlingen av budgeten i fullmäktige göra helt klart vilka förutsättningar som gäller, säger Henrik Oretorp.

Även Liberalernas kommunråd Suzanne Åkerlund avvisar varje form för samarbete med Socialdemokraterna.

– Den enda budget jag kommer att ta ansvar för är den som vi i Femklövern har tagit fram. Det är solklart att vi håller ihop inom alliansen.

Även Anna Lena Cumtell (KD) säger att hennes parti står fast vid samarbetet inom Femklövern medan Tove Bergman (MP) tycker det är för tidigt att spekulera i vad som kommer att hända innan fullmäktige sagt sitt.

Skulle S-budgeten få stöd av en majoritet, 36 röster mot 35, i fullmäktige så sitter ändå alliansen på majoriteten i alla nämnder. Detta kan innebära komplikationer när de olika delarna av budgeten ska anpassas till de olika kommunala verksamheterna.

– Vissa delar av våra budgetar skiljer sig inte så mycket från varandra, medan andra delar är mycket olika. Det är svårt att nu säga hur det ska hanteras i nämnderna. Man får avgöra från fall till fall, säger Henrik Oretorp.

– Men helt klart är det att vi inte kommer att ta ansvar för vilka konsekvenser det leder till om deras budget vinner i fullmäktige.

ANNONS

När budgeten för 2017 med planeringsdirektiv fram till 2019 ska tas på tisdag ska det även fattas beslut om vilken kommunalskatt som ska gälla nästa år. Femklövern vill ha oförändrad skatt medan S föreslår en skattehöjning med 55 öre.

I kommunstyrelsen röstade SD för oförändrad skatt, men lade ner sin röst i fråga om de båda budgetalternativen. I fullmäktige skulle det kunna sluta med att S får i genom sin budget, men inte sin skattehöjning.

ANNONS