Stängs. Nissaström avvecklas som asylboende under hösten.
Stängs. Nissaström avvecklas som asylboende under hösten.

Fem asylboenden i Halland avvecklas

Asylboendena i Nissaström, Strandparken och Stugcentralen i Halmstad samt Bella Luna i Tjuvhult och Drängsereds B&B i Hylte ska stängas.

ANNONS

Sammanlagt handlar det om 382 platser som avvecklas, varav 110 i Nissaström och 127 på Stugcentralen Östervåg 8.

De personer som flyttar kommer i första hand, och i mån av plats, att få bo på Migrationsverkets egna boenden som inte är upphandlade av privata leverantörer.

På Migrationsverkets presstjänst kunde man på torsdagen inte säga om det är till Spenshult personerna ska flytta från de asylboenden som stängs.

– Jag kan bara säga att vi försöker hitta nya boende i samma kommun, särskilt med tanke på de familjer som har skolbarn, säger presskommunikatör Alexandra Elias på Migrationsverket.

Spenshults asylboende är det första boende som Migrationsverket ska driva helt i egen regi. I en HP-intervju den 14 september uppgav Migrationsverkets enhetschef Carl Hedberg att 135 platser står färdiga att ta emot asylsökande. Officiellt öppnar Spenshult först i november.

ANNONS

Enligt Migrationsverket vill man ha mer långsiktiga boenden där de asylsökande kan bo kvar under tiden de söker asyl. Det handlar också om att antalet asylsökande har sjunkit drastiskt sedan förra hösten och behovet av boenden har minskat.

Migrationsverket avvecklar boenden för att inte stå med tomma platser som man tvingas betala för, skriver verket i ett pressmeddelande.

Vilka boenden som ska avvecklas styrs av lagen om offentlig upphandling. De som är upphandlade sist i ordningen är de som avslutas först. Fram till den 14 oktober planeras och förbereds flyttarna och därefter genomförs de successivt.

I slutet av augusti stängdes asylboendet Civilen i Halmstad och 35 asylsökande bussades till Piteå. I samband med det beslutet aviserade Migrationsverket att man tänkte avveckla ytterligare boenden i Halmstad men man avslöjade inte vilka.

ANNONS