Den tidigare ordföranden i RFSL Halland döms för övergrepp i rättssak mot ett av vittnena i rättegången där han bland annat  dömdes för grov våldtäkt och flera sexuella övergrepp.
Den tidigare ordföranden i RFSL Halland döms för övergrepp i rättssak mot ett av vittnena i rättegången där han bland annat dömdes för grov våldtäkt och flera sexuella övergrepp. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fem år efter sexdomen –förre RFSL-ordföranden hotar igen

”Horunge hör av dig”, ”Kändes det bra att sitta i rättegången och ljuga och en massa djävla lögner...” Fem år efter att den förre RFSL-ordföranden dömdes för grov våldtäkt tog han kontakt och hotade ett av offren. Nu döms han igen.

ANNONS
|

Mannen var tidigare ordförande i RFSL i Halland och avslöjades med att bland annat utnyttja unga män som sökte stöd hos föreningen. När han dömdes av Hovrätten i Göteborg ingick grov våldtäkt, sexuellt utnyttjande i 27 fall samt olaga hot bland brotten han fälldes för.

Han dömdes till fem år och sex månaders fängelse. Nu visar det sig att bara kort efter att prövotiden gick ut gav han sig på ett av vittnena från rättegången i tingsrätten i Halmstad.

Under den nya rättegången mot honom, som hölls i Södertälje tingsrätt, pekade åklagaren på meddelanden som han skickat till vittnet: ””Horunge hör av dig / kändes det skönt att sitta i rättegång och ljuga och en massa djävla lögner....Jag har kvar alla bilder ...så om så hör du av dig”.

ANNONS

Några timmar senare skickade han: ”Blev du rik på dina lögner”.

Exordföranden förklarade att han skickade det första meddelandet som en reflex, efter att att vittnet försökt ta kontakt med en anhörig till honom.

’”Det bara rann ur honom och var inget illa menat” förklarade han under rättegången.

Det andra meddelandet uppgavs ha varit en ”efterreaktion” och inte heller det illa menat.

Men tingsrätten ser inte alls så på saken och kommer fram till att exordförandens agerande ska betraktas som övergrepp i rättssak. Meddelandena innefattade ett grovt och nedsättande språk, anklagelser om att vittnet skulle ha ljugit och inte minst uppgiften om att exordföranden har kvar ”alla bilderna”.

Tingsrätten summerar brottslighetens straffvärde till två månaders fängelse. Men eftersom det inte föreligger något egentligt övervakningsbehov, resonerar rätten i sin dom, anser man att påföljden för exordföranden ska bestämmas till villkorlig dom förenad med 75 timmars samhällstjänst.

Den nu 50-årige mannen åtalades sommaren 2014, han pekades ut som att ha varit den som pressat tre killar i 20-årsåldern att prostituera sig. Enligt domen i tingsrätten hade han även drogat och våldtagit männen, som vid tillfället bodde hemma hos honom.

ANNONS