Vinnaren. Felix Fridlund vann Kattegattgymnasiets uttagning till SM för unga plåtslagare. Om han verkligen får tävla eller inte återstår dock att se.
Vinnaren. Felix Fridlund vann Kattegattgymnasiets uttagning till SM för unga plåtslagare. Om han verkligen får tävla eller inte återstår dock att se.

Felix vann uttagning till SM för unga plåtslagare

När hammarslagen och plåtsaxarna tystnat, stod Felix Fridlund som segrare i gårdagens uttagningstävling på Kattegattgymnasiet.

ANNONS
|

– Det känns jätteroligt. Att få tävla på SM skulle vara en stor upplevelse, sade den lycklige vinnaren när HP fick tag i honom.

Länge var den sex timmar långa tävlingen dock en öppen historia, och någon solklar favorit var svår att urskilja. Vid elvatiden låg Pontus Hilding fortfarande bra till tidsmässigt, men var rädd att åka dit på någon detalj.

– Jag är snabb, det vet jag. Men det räcker att man mäter fel på någon millimeter för att allt ska bli fel, sade han.

SM för unga plåtslagare arrangeras för 29:e gången, och i hela landet deltar 158 gymnasieelever och företagslärlingar i uttagningstävlingar för att bevisa sin skicklighet inom yrket.

ANNONS

Årets tävlingsuppgift var att tillverka en cylinder och en kon av förzinkad och lackerad stålplåt. Varken cylindern eller konen har något direkt användningsområde, men tillverkningen innehåller moment som är hämtade ur byggnadsplåtslagarens vardag. Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver bland annat matematiska beräkningar, materialkunskap och god känsla för hantverket.

Dennis Frändeland, plåt- slagare från Laholm, var den som hade fått äran och ansvaret att utse vinnaren i Kattegattgymnasiets uttagning:

– De har inte 20 år i yrket, och det märks ju såklart på vissa detaljer. Men han som vann, Felix, höll riktigt hög kvalitet.

De senaste åren har Felix Lindholm jobbat extra som plåtslagare en gång i veckan, vilket förmodligen bidrog till segern.

– Det ger ju ett ordentligt försprång. Sen är det ju ett tecken på intresse och motivation också, och det är oerhört viktigt om man vill bli duktig, säger Dennis Frändeland.

Huruvida Felix Lindholm får tävla på SM eller inte, återstår dock att se.

Hans bidrag kommer – tillsammans med bidragen från de andra gymnasieskolornas vinnare – att skickas till plåtbranschens utbildningsorganisation, där en central jury granskar måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De sex plåtslagerielever som presterat bäst, är också de som får göra upp i årets SM-final i Katrineholm den 24 april.

ANNONS

Plåtslagar-SM marknadsförs bland annat som en chans att visa upp sig för framtida arbetsgivare, men enligt Peter Krook, plåtslagerilärare på Kattegattgymnasiet, är det knappast nödvändigt.

– Det är en sådan enorm brist på plåtslagare. De flesta har fått jobberbjudanden långt innan de lämnar gymnasiet.

ANNONS