Feldts semla dyrast men bäst i HP:s stora test

Går det att kora Halmstads godaste semla? HP:s testpanel gjorde ett tappert försök.

ANNONS
LocationHalmstad||

Nämn ett smaktest (semlor inkluderat) som inte landat i slutsatsen att smaken är olika, eller något annat uttryck med samma poäng.

Exakt. Det går inte.

I hopp om att detta test – trots den uppenbara utmaningen – ska ge någon som helst hjälp i den semmeldjungel som är Halmstad har jag därför försökt vara listig.

Dyraste semlan godast

Jag har tagit hjälp av fyra kolleger vars ord och omdöme alltid är lite extra... intressant. Eftertänksamt. Och eget.

Förhoppningen är att ni ska hitta någon vars smakpalett och stil ni kan identifiera er med. Därefter kan ni titta lite extra på just deras betygssiffra – och kanske spara lite tid i semmeljakten. Eller också så vet ni till vem ni ska mejla aggressivt om ni inte håller med (men tänk på tonen, är ni snälla).

ANNONS

De jag ger er att välja på är Emelie "jag-kan-inte-bestämma-mig-så-jag-beställer-allt-på-menyn" Nordh, Yvonne "ingen grädde" - "men gärna bulle-i-bulle" Persson, Carl Fredrik "Måttstocken" Johansson och Povel "Ration" Arwidson.

Från vänster: Carl Fredrik Johansson, Emelie Nordh, Yvonne Persson och Povel Arwidson. Ignorera damen på bordet.
Från vänster: Carl Fredrik Johansson, Emelie Nordh, Yvonne Persson och Povel Arwidson. Ignorera damen på bordet. Bild: Roger Larsson

Det ska erkännas att jag ville ha med Mattias "Uttalad liberal – så även i smaken?" Karlsson i juryn, men att han på grund av ett sammanträde i kommunfullmäktige var tvungen att ställa in i sista sekund. Tydligen är det så vi prioriterar på den här tidningen...

Povel Arwidson – för den som tycker att mat är matematik

Det ska också nämnas att Povel hade ett annat smeknamn i min arbetshypotes, men att det tvingades bytas ut omgående på grund av hans oväntade passion för det där med förhållandet mellan ingredienser.

– Ration är det viktigaste i all mat egentligen, sade Povel, till exempel, och lade till:

– Hela livet är en dosfråga.

Smeknamnet var ett faktum.

Povel Arwidson hade tidigare smeknamnet "the main event". Vill du ha en riktig showstopper är det hans omdöme du ska leta efter. "Veni vidi vici" SKULLE kunna vara tatuerat på Povels kropp. Det är nog mest en slump att det inte är så.
Povel Arwidson hade tidigare smeknamnet "the main event". Vill du ha en riktig showstopper är det hans omdöme du ska leta efter. "Veni vidi vici" SKULLE kunna vara tatuerat på Povels kropp. Det är nog mest en slump att det inte är så. Bild: Roger Larsson

Så – vet du med dig att du är en person som värdesätter ration och tycker att mat är matematik kanske du redan nu ska börja leta efter Povels femma, den semla han belönade med högsta betyg.

Emelie Nordh – för den äventyrlige

Skiter du fullständigt i ration och i stället är någon som uppskattar det fina i livet – oavsett form – ska du kika efter Emelie Nordhs betyg. Hon har mer än en gång beställt in på tok för mycket mat till bordet för att hon är så nyfiken på alla smaker. Hon läser franska på fritiden och cyklar gärna tvärs över stan för att få tag i de rätta baobröden. Det känns därför inte som någon slump att det var hon som verkade uppskatta de alternativa semlorna (framför allt weinervarianten) mest.

ANNONS

Carl Fredrik Johansson – för den som kräver kvalité

Sedan har vi också "Måttstocken", mer känd som Carl Fredrik Johansson, till hjälp. Han ställer krav. Han skulle aldrig någonsin släppa igenom någon semla som inte håller måttet. Skulle ni starta eget är Calle den första ni skulle vilja anställa – han har nämligen aldrig någonsin gjort något medelmåttigt. Han kan helt enkelt inte. Ni kan se honom lite som juryns Michelin-bedömare. Hans omdöme är ett säkert kort. Passar om ni ska bjuda en större grupp och inte vill ta några risker.

Carl Fredrik Johansson och Emelie Nordh.
Carl Fredrik Johansson och Emelie Nordh. Bild: Roger Larsson

Yvonne Persson – för alla som tvivlar

Och så har vi juryns wild card. Yvonne Persson. Hon gillar inte ens grädde. Som helsingborgare i exil mäter hon allt mot en "bulle i bulle", en chokladboll i en fralla (ja, det är sant). Hon är den tuffaste kritikern och är därför till hjälp för alla skeptiker där ute. Hon är dessutom grävreporter så henne kan ingen lura – vare sig det är ett bakverk eller en myndighet. Är semlan inte din favoritbulle men du är sugen på en ändå – då är Yvonne till din hjälp.

Yvonne Persson, här jämte Povel Arwidson.
Yvonne Persson, här jämte Povel Arwidson. Bild: Roger Larsson

Har du valt din semmelguide? Då kör vi!

Så gick testet till:

Juryn hade ingen aning om från vilka butiker semlorna kom.

För att göra sina bedömningar ombads de att först bara titta på bullen (äta med ögat) och sedan smaka. Efteråt ombads de sätta betyg på semlan.

Nio olika semlor provsmakades. För att avgränsa togs inte bakverk från några kedjor eller mackar med. Vi höll oss dessutom bara till centrala Halmstad.

För att prova tesen om att olika personligheter gillar olika typer av semlor kastades några jokrar in. Därför är inte alla semlor av den "vanlig sorten".

Betygsskalan såg ut såhär:

1. Något saknas

2. Okej

3. God

4. Härlig

5. Den perfekta semlan

I listan nedan är Yvonnes betyg den första siffran, Calles den andra, Emelies den tredje och Povels den sista.

Halmstads godaste semla utsedd i stort test - hela listan

Betygen 3+2+4+4= 13 poäng
Bild: Roger Larsson

Regnbågen – vanlig semla – 33 kronor

0
Juryn har alla - oberoende av varandra - beskrivit detta som en "klassisk semla".

– En semla att räkna med. Ingen överraskning, men det kanske det inte behöver vara? säger Emelie Nordh.


– Semlan kommer inte att göra någon besviken, tror Yvonne Persson.
Betygen 4+5+3+3=15 poäng
Bild: Roger Larsson

Engdahls – vanlig semla – 35 kronor

0
Den här semlan fick det att tindra i sportjournalisten och semmelentusiasten Carl Fredrik Johanssons ögon.

– Det är den bästa semlan jag ätit i hela mitt liv, sade han direkt efter smakprovet. Den åsikten höll han sedan i testet ut.


– Ambitiös semla. Den är fin att titta på, sa Povel Arwidson som var av den något kontroversiella åsikten att det var "för mycket mandel i mandelmassan", vilket drog ner hans betyg.


De båda sportjournalisterna (vilket Povel är i grunden, även om han nu arbetar på nyhetsredaktionen) spelade alltså här i motsatta lag.
Betygen 3+3+2+3= 11 poäng
Bild: Roger Larsson

Fribergs – vanlig semla – 35 kronor

0
God och helt okej, lät betygen för denna klassiska semla.

– Det var mindre grädde i denna vilket är ett plus för mig, säger Yvonne Persson.


– Kul lock, och jag gillar när mandelmassan syns, men jag vill känna lite mer kärlek, sa Povel Arwidson, som liksom Emelie Nordh tyckte att denna semla kändes massproducerad.
Betygen 3+1+4+2= 10 poäng
Bild: Roger Larsson

Skånskan – Wienersemla – 35 kronor

0
Som den första jokern i testet kan wienersemlan självklart inte tävla på samma premisser som de klassiska. Medan Carl Fredrik Johansson gav betyget 1 (något saknas) med kommentaren "semlan saknas", gick äventyrliga och french couisine-inspirerade Emelie Nordh igång desto mer.

– Påminner lite om petit choux i utseendet. Och är det inte marsipan i stället för mandelmassa? Det känns inte riktigt som en semla, men jag hade definitivt kunnat äta den igen!
Betygen 5+4+3+5= 17 poäng
Bild: Roger Larsson

Feldts – vanlig semla – 42 kronor

0
Vid första anblick beskrivs semlan som "rustik".

– Jag oroar mig lite för ration. Det är mycket bulle... sa Povel Arwidson.

Men det var innan han hade smakat. Han var en av två som slutligen gav semlan högsta betyg.

– Vi jobbar jävlar med in en femma! lät det från Povel efter smakningen.


"BÄST!" har Yvonne Persson antecknat i formuläret. När hon får reda på att bullen var den dyraste i testet låter hon sig inte ändra uppfattning:

– Den är värd det!
Betygen 2+3+4+3= 12 poäng
Bild: Roger Larsson

Broktorpsgården – vanlig semla – 39 kronor

0
Det här är den enda semlan som jurymedlemmarna beskriver som "saftig", vilket verkar vara ett plus.

– Den känns verkligen hemmagjord, säger Yvonne Persson, och får medhåll från de andra.


"En trevlig, lite blek bulle" har Carl Fredrik Johansson antecknat och avslutat med "men den är god."
Betygen 3+2+2+2= 9 poäng
Bild: Roger Larsson

Regnbågen, saffransemla – 36 kronor

0
Den andra jokern gjorde juryn förvirrad. Innan det avslöjades att det var saffran undrade Povel Arwidson: "är det curry?"

Saffranssmaken hade tydliga julkonnotiationer, men är juryn så pass free spirit att de klarar av det i februari?

– Saffran i all ära, men inte i en semla, tyckte Emelie Nordh, som annars är känd för sin liberala smakpalett.


– Kul med gult men det här blir lite much, tyckte Povel Arwidson som smakade både massa och vaniljkräm mellan grädden och bullen.


– Less is more, sammanfattade Yvonne Persson smakupplevelsen.
Betygen 3+2+2+3= 10 poäng
Bild: Roger Larsson

Paulssons bageri – saltkolasemla – 37 kronor

0
Det här var ett riktigt wild card! Som den mest annorlunda semlan på bordet fick saltkolavarianten mycket uppmärksamhet redan innan det var dags att smaka. Var det salt på toppen? Och hur i hela friden såg grädden ut? Carl Fredrik Johansson myntade begreppet "designersemla" för att beskriva den. De andra jurymedlemmarna höll med.

–Den här var crazy. I smakväg var den dock både för söt och för salt, tyckte Yvonne Persson.


– Det är kanske ingen semla man tar hem till föräldrarna. Den är lite för konstig. Men väldigt ambitiös! beskrev Povel Arwidson bakverket.
Betygen 3+2+2+2= 9 poäng
Bild: Roger Larsson

Östras – nutellasemla – 32 kronor

0
Östras klassiska semla vann fjolårets test i HP. Eftersom att den är erkänt bra tokade vi i år till det med en nutellavariant. Äventyrliga Emelie Nordh tyckte att det var kul att testa:

– Men jag tycker nog inte att kombon är en vinnare, säger hon efteråt.


Yvonne Persson uppskattade den tydliga kardemummasmaken i bullen, och Carl Fredrik Johansson tyckte att utseendet var väldigt lik en hamburgare.

– Det här är en McSemla, uttryckte han det.

ANNONS