Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ska sjuda av liv. Kulturskolans rektor Ulf Fembro ser fram emot att kunna samla all verksamhet under ett och samma tak i HP:s före detta lokaler.

”Fantastisk mötesplats för alla Halmstadbor”

Beslutet om att flytta Kulturskolan till HP:s gamla lokaler tas emot med öppna armar av rektor Ulf Fembro. – Nu får Halmstadsborna ytterligare en fantastisk mötesplats.

– Det är klang och jubel här. Flytten innebär en modernisering för oss, bättre arbetsmiljöförhållanden och bättre tillgänglighet. Det här är en idealisk 40-årspresent till Kulturskolan, säger rektor Ulf Fembro.

Den senaste tiden har verksamheten haft problem med för stora instrumentgrupper. Detta löser sig troligen när verksamheten får rymligare lokaler.

– Köerna till framför allt piano och gitarr har blivit onödigt långa, menar Fembro.

Han är glad och tacksam över att den politiska beslutsprocessen har gått så snabbt. Hans vision är att Halmstad ska få ett kulturhus som sjuder av liv, i stil med Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Ett frågetecken inför flytten är hur barnen ska ta sig till och från verksamheten. Många aktiviteter äger rum på eftermiddagar och kvällar. Alla föräldrar har inte möjlighet att skjutsa sina barn. Och att gå ända till bussterminalen när det är mörkt utomhus är inte heller en trygg lösning, påpekar en förälder i ett mejl till HP.

– Transporter måste ordnas. Vi kommer att ta kontakt med Hallandstrafiken och förklara att de måste lägga busslinjer ända fram, säger Ulf Fembro.

Vid större arrangemang och konserter i den planerade konsertsalen behövs gott om parkeringsplatser för dem som tar bilen dit.

I framtiden kan det bli aktuellt att bygga en bro över Nissan till Söder. I förstudien presenteras en vägdragning via Amiralsgatan som ett alternativ. Amiralsgatan går bakom det gamla HP-huset.

Är det lämpligt att ha Kulturskolan i området då, med tanke på trafiken?

– Det ökar ju tillgängligheten, men om det är rätt får politikerna avgöra. Nu befinner vi oss i ett mycket mer trafikerat område, säger Ulf Fembro och hänvisar till skolans nuvarande lokaler vid Sturegymnasiet.

De nya lokalerna kan också komma att användas till andra lokala arrangemang.

– Det betyder jättemycket för Halmstads kulturliv. Vid sidan av Stadsbiblioteket så får Halmstadsborna nu ytterligare en fantastisk mötesplats, säger Ulf Fembro.

Nu är det fastighetsägaren ByggSjögrens ansvar att se till att det finns nödvändiga tillstånd för att kunna bedriva verksamheten på platsen. Lokalerna och den nya konserthallen beräknas stå klara för inflyttning inom två år, det vill säga senast hösten 2017.

Redan i våras meddelade alliansen att de ville göra om det gamla tidningshuset till ett kulturhus. Halmstads bowlare kände sig då svikna eftersom de hade hoppats på en ny hemmahall i byggnaden.

– Efter beskedet i våras har vi inte längre räknat med att komma åt de lokalerna. Vi har agerat under tiden och ska i dagsläget gå in i en hyresförhandling gällande en annan lokal, säger Ulf Josefsson, ordförande i Halmia BS och sportchef på Svenska Bowlingförbundet.

Han vill inte avslöja vilken lokal det gäller. Sedan Rejmeshallen stängdes vid halvårsskiftet har Halmstads olika bowlingklubbar fått sprida ut sig i grannkommunernas bowlinghallar.

Hårt tryck. Efter flytten till rymligare lokaler kan fler elever få plats i Kulturskolans instrumentgrupper.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här