Enligt klagomålet störs familjen av att nakna människor befinner sig i trädgården och att man har sex på gräsmattan.
Enligt klagomålet störs familjen av att nakna människor befinner sig i trädgården och att man har sex på gräsmattan. Bild: TT/Arkiv

Familj störs av nakna människor och sex i grannes trädgård

En barnfamilj har till miljönämnden klagat på att de flera gånger i veckan störs av nakna människor och sexuella aktiviteter i grannens trädgård.
– Det är ett ovanligt ärende för oss och inget som faller under vår lagstiftning, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Caroline Zetterlund som skickat ärendet vidare till polisen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Anmälan till kommunen är anonym och ganska kortfattad, men klagomålet gäller störande verksamhet i ett radhusområde i kommunen.

Störningarna handlar om att nakna människor befinner sig i trädgården och att man har sex ute på gräsmattan. Familjens barn vågar inte längre gå ut ensamma, enligt klagomålet. Det uppges även bedrivas någon form av hotellverksamhet i bostaden.

Familjen skriver att problemen startade för drygt ett år sedan, att de störs flera gånger i veckan och alla tider på dygnet.

Enligt klagomålet har familjen försökt tala med berörda, men det ska inte ha hjälpt.

Ovanligt ärende

Caroline Zetterlund uppger att det är ett för miljönämnden ovanligt ärende.

ANNONS

– Jag har inte stött på det här tidigare och det är inte heller någonting som faller under vår lagstiftning vilket är skälet till att vi har avslutat ärendet hos oss och skickat det vidare till polisen, säger hon och tillägger:

– Våra ärenden handlar mycket om olägenheter för människors hälsa, som höga ljudnivåer, och just personer som har sex utomhus faller inte under vår klassiska handläggning.

Dock har hon gjort en liten kontroll av delen som rör hotellverksamhet.

– Men vi har inget registrerat på den här fastigheten sedan tidigare och jag har inte kunnat hitta att det skulle vara någon form av verksamhet på den här adressen. Eftersom det är ett anonymt klagomål har vi inte heller haft någon möjlighet att ringa och ställa frågor, säger hon.

Kan vara brottsligt

Linda Sörbye, gruppchef och förundersökningsledare på polisen i Halmstad, har inte hört talas om ärendet när HP ringer upp och kan därför bara uttala sig generellt.

Att folk går runt nakna och har sex öppet i en trädgård kan mycket väl vara brottsligt, och det som ligger närmast till hands är rubriceringen sexuellt ofredande eller förargelseväckande beteende.

– Men man måste givetvis titta på omständigheterna i ärendet. Är det insyn till tomten eller växer det stora häckar omkring så att folk inte kan se utan bara höra, låter det så mycket att det är uppenbart att de har sex så att det inte misstas för något annat och vem är det som hör och ser är några saker man till exempel får titta på, säger hon.

ANNONS

Uppträda anstötligt

Att anmälaren uppger att även barn påverkas spelar också roll.

– Här får man titta på hur gamla barnen är, och om de förstår vad som händer, säger Linda Sörbye.

För att det ska vara en brottslig handling att visa sig naken, eller ha sex så att andra kan se, ska det vara uppenbart att det är sedlighetssårande eller att man uppträder anstötligt mot annan tillägger hon.

– Det är en tolkningsfråga, allt måste tas i beaktande när en bedömning görs.

Att klagomålet är anonymt är dock ett bekymmer för polisen.

– Vi måste ha en målsägande som är utsatt. Utan motpart så faller förundersökningen, säger Linda Sörbye.

LÄS MER:Hur får man egentligen bada naken i Halmstad?

ANNONS