Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

För tre moderater anses deltagande i en tankesmedja för förnyelse vara skäl för uteslutning. Samtidigt har Anna Fallkvist placerats som listetta – trots att hon ingått i samma tankesmedjas innersta krets. HP har tagit del av uppgifter som visar att hon deltagit på nästan alla möten med ”den förbjudna gruppen” – och dessutom varit drivande.

ANNONS
|

Som HP tidigare berättat slutade fuskanklagelserna i samband med nomineringsstämman för Moderaterna i Halmstad med att tre personer, som röstats upp till höga placeringar av medlemmarna, avfördes från alla listor.

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

Moderaternas förbundsstyrelse i Halland kom efter nästan fyra veckors utredande fram till att listan som stämman röstat fram den 5 februari ska ersättas med nomineringskommitténs lista i stället.

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

”Ett parti i partiet” i det fördolda

I ett pressmeddelande skrev Lars Püss, riksdagsledamot och ordförande för M i Halland, att det ”huvudsakliga skälet till besluten” var att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green – som medlemmarna röstat in på platserna ett, tre och fyra på valsedeln till höstens kommunval – ”varit drivande i att skapa en parallell organisation inom Moderaterna”.

ANNONS

Det som de kallat en tankesmedja för förnyelse, menade Püss var att skapa ”ett parti i partiet” och han lyfte särskilt fram att de arbetat ”i det fördolda”.

HP har därför granskat den dokumentation som finns kring denna tankesmedja. Det finns inga formella protokoll, men däremot chattar och kommunikation mellan deltagarna på Messenger.

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

Av denna framgår att de började träffas i augusti förra året under namnet Gofika & politik. Mötena har ägt rum på Niclas Janssons kontor på Karl XI:s väg, cirka tre gånger i månaden.

I den innersta kretsen har, förutom de omtalade Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green, ingått Anna Fallkvist och Annika Svensson.

Men totalt är det många fler som varit med på deras träffar. Exempelvis var Jonas Bergman med på ett möte i november och Christofer Lundholm på ett annat samma månad.

Dessutom har flera i nomineringskommittén varit med på möten med tankesmedjan, bland annat ordföranden Ann-Charlotte Westlund.

Extra intressant

Med tanke på att Anna Fallkvist nu utsetts till listetta av förbundsstyrelsen – efter att stämmans lista ogiltigförklarats – är det extra intressant att se hur aktiv hon har varit i tankesmedjan.

HP har gått igenom vad som står i trådarna som tankesmedjan diskuterat i. Där framgår bland annat datum för alla möten Fallkvist varit med på i augusti, september, oktober, november och december förra året – ända fram i januari i år. Och där står bland annat att de pratat om att ha ”fokus på laget och valet”.

ANNONS

Med tanke på anklagelserna om att de ”arbetat i det fördolda” och att det inte varit ”transparenta processer” kan det vara värt att påpeka att Fallkvist i september utsågs till gruppledare för Moderaterna i Halmstad. Ledaren för partiets fullmäktigegrupp tycks alltså ha haft full insyn i tankesmedjans arbete.

Informerat nomineringskommittén

I höstens flöde kan man också läsa att de lämnat en lista till Moderaternas nomineringskommitté med 16 namn som vill stå för förnyelse. Hälften av dessa namn är ledamöter eller ersättare i kommunfullmäktige. Högt upp på listan står Fallkvists namn tillsammans med Jansson, Lindell, Green och Svensson.

Vem kunde ha trott det i mitten av augusti? Känns som en saga come true!

När Niclas Jansson så sent som i januari i år skrev att det verkar som att ”hela vår lilla grupp/tankesmedja” kommer in i fullmäktige, svarade Anna Fallkvist att det ”ska bli kul dessa fyra år”.
När Niclas Jansson så sent som i januari i år skrev att det verkar som att ”hela vår lilla grupp/tankesmedja” kommer in i fullmäktige, svarade Anna Fallkvist att det ”ska bli kul dessa fyra år”. Bild: Roger Larsson

Så sent som i början av i år skriver Niclas Jansson i en chatt:

”Det verkar ju faktiskt som att hela vår lilla grupp/tankesmedja kommer att ta plats i KF de närmaste fyra åren. Vem kunde ha trott det i mitten av augusti? Känns som en saga come true!”

Anna Fallkvist svarar:

”Ska bli kul dessa fyra år.”

Hon avslutar med en glad smiley.

Vi har pratat med varandra flera gånger i veckan ända sedan vi drog igång det här i augusti.

När HP kontaktar Niclas Jansson bekräftar han hur involverad Fallkvist varit i tankesmedjans arbete.

– Hon är den jag stått närmast. Vi har pratat med varandra flera gånger i veckan ända sedan vi drog igång det här i augusti, säger han.

ANNONS
Enligt Niclas Jansson hade han och Anna Fallkvist lovat att stötta varandra – oavsett vem av dem som blev etta respektive tvåa när medlemmarna röstade på stämman.
Enligt Niclas Jansson hade han och Anna Fallkvist lovat att stötta varandra – oavsett vem av dem som blev etta respektive tvåa när medlemmarna röstade på stämman. Bild: Roger Larsson

Niclas Jansson berättar också om mötet på hans kontor som han, Josefin Green och Robert Lindell hade med Anna Fallkvist så sent som den 18 januari i år.

– Då verkade det som att förstaplatsen stod mellan mig, henne och Christofer Lundholm. Jag lovade att stå bakom Anna hundraprocentigt om hon skulle bli etta och frågade hur hon skulle agera om jag i stället blev etta. Hon förklarade att det var helt okej för henne, säger han.

LÄS MER:Anna Fallkvist (M) föreslås bli ny listetta efter Jonas Bergman

Även Robert Lindell bekräftar för HP att hon då sade sig acceptera ifall hon skulle få Niclas Jansson före sig.

Man måste respektera medlemmarnas beslut på stämman. Nu får vi bilda ett lag och köra på.

När stämman sedan röstade upp Jansson högst, med Fallkvist som tvåa, kommenterade hon det hela i HP så här:

– Man måste respektera medlemmarnas beslut på stämman. Nu får vi bilda ett lag och köra på, vi har ett val att vinna.

Hon förklarade då också att hon inte var förvånad över vem som blev etta.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

– Vi kallade tidigt oss ”förnyarna” – medan vi såg vissa andra som ”bromsklossarna”. Problemet med nomineringskommitténs lista var väl att den blev ett mellanting, där man inte vågade välja, säger Niclas Jansson.

Förvånad över svängning

Han berättar också om hur förvånad han blev när Fallkvist ett par dagar efter stämman plötsligt hade svängt och lät jätteupprörd när han pratade med henne.

ANNONS

Vad tycker du om att Püss senare lagt till att han ”känner sig bakbunden i att inte kunna berätta exakt vad som skett” eftersom det skulle ”få konsekvenser” för er tre?

– Det går så klart inte att försvara sig mot sådant, men varken jag eller de andra har något att dölja, säger Niclas Jansson och tillägger:

– Jag förstår inte att partiet kan hävda att vi hemlighållit något när självaste gruppledaren har varit med på hela resan. Per definition är ju partiet informerat om hon är det.

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

– Eftersom Anna var ledare för fullmäktigegruppen var hon så central för tankesmedjan att vi ställde in mötet de gånger hon hade förhinder.

Inga frågor om tankesmedjan

Niclas Jansson blev därför väldigt förvånad när tankesmedjan stod som huvudskäl till besluten. Särskilt med tanke på att han inte fått en enda fråga om den under de timmar förbundsstyrelsen intervjuade honom i Falkenberg.

– Det är som om man står åtalad för stöld och sedan läser i domen att man fälls för mord.

Ett foto från i somras när Robert Lindell haft möte med Anna Fallkvist och frågat om hon ville vara med i en grupp för förnyelse av Moderaterna i Halmstad.
Ett foto från i somras när Robert Lindell haft möte med Anna Fallkvist och frågat om hon ville vara med i en grupp för förnyelse av Moderaterna i Halmstad. Bild: Privat

Anna Fallkvist själv medger för HP att hon varit med i tankesmedjan, men är tveksam till beskrivningen att hon varit drivande.

– Det beror på vad man menar med drivande, men jag har aldrig stuckit under stol med att jag var med i höstas, säger hon.

ANNONS

– Fast när jag blev gruppledare i slutet av september hann jag inte längre gå på mötena.

LÄS MER:De är redo att ta över Mankells olika uppdrag

Inledningsvis åstadkom vi en massa förbättringar inom partiorganisationen, men framåt jul backade jag från resten av gruppen.

Då HP konfronterar Fallkvist med chattkonversationer som visar att hon frekvent fortsatte att delta i tankesmedjans möten även efter detta ändrar hon sig dock och medger att hon gick på ”tisdagsmötena”.

– Inledningsvis åstadkom vi en massa förbättringar inom partiorganisationen, bland annat ett öppnare klimat kring tillsättningen av olika poster, men framåt jul backade jag från resten av gruppen, säger hon.

– Jag hade gärna fortsatt det positiva arbetet, men tyvärr tyckte en del av dem att det inte gick tillräckligt fort. Dessutom var jag inte bekväm med att de pratade om partikolleger som onda eller goda.

Fast när man läser vad du skrev till Niclas Jansson i januari låter det väl inte som att du backat bort från dem?

– Jag hade jättegärna haft Niclas och de andra kvar i fullmäktigegruppen, men det som skedde med den riggade listan på stämman var inte okej.

Varför sade du till Niclas Jansson den 18 januari att du accepterade att bli tvåa om stämman valde honom till etta?

– Det var väldigt viktigt för honom att bli etta, men när han ville veta om jag stödde det undvek jag att svara. Jag sade bara att vi får se vad stämman säger.

ANNONS

Jag har aldrig i hela mitt liv mått så dåligt som när jag klev in på stämman med den vetskapen. Det är inte schysst med en riggad, hemlig lista.

Anna Fallkvist berättar att hon bara några dagar före stämman fick veta av andra att det förberetts en hemlig lista.

– Jag har aldrig i hela mitt liv mått så dåligt som när jag klev in på stämman med den vetskapen. Det är inte schysst med en riggad, hemlig lista i förhållande till det arbete som nomineringskommittén lagt ner på intervjuer och avvägningar, säger hon.

Men kan man verkligen säga att tankesmedjans arbete skett i det dolda när du som gruppledare hela tiden varit med på mötena?

– Jo, så till vida att de inte ville att personer som de anser står för toppstyrning skulle få veta om mötena – men jag har ändå hela tiden berättat för de personerna. Dessutom har de tre haft möten som inte jag varit med på, säger Anna Fallkvist, som nu alltså är etta på Moderaternas valsedel i Halmstad.

Jag fick bara höra att de tre var kallade på intervjuer i Falkenberg, men inte Anna och jag. Varför får du fråga förbundsstyrelsen om.

Trea på valsedeln är Annika Svensson, trots att hon också varit aktiv i ”den förbjudna, hemliga tankesmedjan”.

Annika Svensson, som nu är trea på M:s valsedel, medger att hon varit med i samma tankesmedja som förbundet hänvisat till som förklaring till varför tre moderater ska sparkas ut från partiet.
Annika Svensson, som nu är trea på M:s valsedel, medger att hon varit med i samma tankesmedja som förbundet hänvisat till som förklaring till varför tre moderater ska sparkas ut från partiet. Bild: Privat

– Jag har aldrig hymlat med att jag var med i den, även om jag inte hann gå på alla möten. Jag tyckte att det fanns behov av förändring, säger hon till HP.

Har du vid något tillfälle tagit avstånd från tankesmedjan eller hoppat av?

ANNONS

– Nej, även om vi kanske hade lite olika åsikter på slutet så vill jag inte säga något negativt om någon av dem i gruppen, säger Annika Svensson.

Kan du säga vad det är för skillnad mellan det du har gjort i tankesmedjan och vad de tre som ska uteslutas har gjort där?

– Jag vet faktiskt inte vad skillnaden består i, annat än att jag kanske varit mindre engagerad än dem. Jag fick bara höra att de tre var kallade på intervjuer i Falkenberg, men inte Anna och jag. Varför får du fråga förbundsstyrelsen om, säger hon och beklagar att de tre ska uteslutas.

Efter beskedet att listan som stämman röstat fram skulle bytas mot förbundsstyrelsens lista skrev Annika Svensson på sin Facebook:

”Jag tycker att medlemmarnas röster är viktigast och jag är inte nöjd med utfallet.”

Det är helt nya uppgifter för mig. HP har uppenbarligen mer information om det här än vad jag har.

HP frågar till sist Lars Püss, ordförande i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Halland, hur det kan vara rättvist att tre av de fem som varit drivande i tankesmedjan ska uteslutas ur partiet – medan de två andra blir toppnamn på valsedeln.

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

Lars Püss säger till HP att Anna Fallkvist uppgett för honom att hon lämnade tankesmedjan efter att hon blev gruppledare för Moderaterna i slutet av september. Att hon fortsatte ha regelbundna möten – med de tre som ska uteslutas – ända in i januari i år, säger han är nya uppgifter för honom.
Lars Püss säger till HP att Anna Fallkvist uppgett för honom att hon lämnade tankesmedjan efter att hon blev gruppledare för Moderaterna i slutet av september. Att hon fortsatte ha regelbundna möten – med de tre som ska uteslutas – ända in i januari i år, säger han är nya uppgifter för honom. Bild: Roger Larsson

– Jag visste inte att Annika varit med, men Anna har berättat att hon deltog fram tills hon blev gruppledare i slutet av september, svarar han.

ANNONS

Chattkonversationerna inom tankesmedjan visar tydligt att Anna Fallkvist varit aktiv i gruppen ända in i januari. Hur ser du på det?

– Det är helt nya uppgifter för mig. HP har uppenbarligen mer information om det här än vad jag har.

Ändrar den här nya vetskapen din inställning?

– Inte till de tre som avförts från listorna. De har fortfarande brutit grovt mot våra etiska regler.

Kan det vara så att även ettan och trean på förbundsstyrelsens nya lista gjort sig skyldiga till det?

– Det vet jag inte. Vi hade som sagt inte fått oss detta till del när vi fattade våra beslut. Vi kan ju bara agera på sådant vi känner till.

Du har pratat om att de agerat i det dolda, men kan man inte säga att partiet är informerat om ledaren för fullmäktigegruppen är med på alla mötena?

– Inte riktigt. De har ju inte bjudit in medlemmarna till sina möten, säger Püss.

LÄS MER:Fuskmisstankar utreds efter lokal M-stämma

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:Berthilsson tackar nej till att bli listetta för M

LÄS MER:M-avhopp ger en till politisk vilde

LÄS MER:Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

ANNONS