Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingvar Lennartsson från Lärarförbundet och Eva-Lena Jacobsson från Kommunal är lättade över Folkhälsomyndighetens nya råd. Bild: HP/Arkiv
Ingvar Lennartsson från Lärarförbundet och Eva-Lena Jacobsson från Kommunal är lättade över Folkhälsomyndighetens nya råd. Bild: HP/Arkiv

Fackförbund positiva till att friska barn stannar hemma

Beskedet att barn och elever bör stanna hemma om det finns smitta i familjen tas emot med lättnad av Lärarförbundet och Kommunal.
– Väldigt positivt, det här har våra medlemmar efterfrågat, säger Ingvar Lennartsson, ordförande för Lärarförbundet i Halmstad.

Tisdagens besked från Folkhälsomyndigheten innebär att symptomfria barn och elever som bor tillsammans med någon som är smittad med covid-19 rekommenderas att stanna hemma.

LÄS MER: Nya råd: Barn med covid-19 i hemmet ska inte gå till skola

Detta för att personal inom skola och förskola, som utsatts för stora påfrestningar på grund av pandemin, ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Glädjande besked

Beskedet tas emot med lättnad av Lärarförbundet.

– Vi har drivit denna frågan på central nivå tillsammans med Kommunal och ser detta som en seger. Jag har precis suttit i teamsmöte med några av våra skyddsombud och detta var en av frågorna som kom upp. Jag visste att det skulle komma nya direktiv i dag men inte vad, så detta var väldigt glädjande, säger Ingvar Lennartsson.

Han tillägger att det har varit lite tveksamheter kring möjligheten att kunna lämna sina barn på förskola och skola på ett säkert sätt om man som vårdnadshavare är konstaterat smittad.

– Det har varit svårt att göra det på ett tryggt sätt och det har också blivit en arbetsbelastning för personalen. Sitter man till exempel och har frukostsamling med en grupp barn och så kommer någon som vill lämna så är det svårt att gå ifrån gruppen för att ta emot barn vid grinden. Det har varit en väldigt påfrestande arbetsmiljö.

Många reaktioner

Även fackförbundet Kommunal gläds över beskedet.

– Vi står helt och fullt bakom detta. Det har kommit många reaktioner från våra medlemmar som inte tycker att man ska få lämna barn om det är så att vårdnadshavare är smittade. Flera förskolor där detta har uppkommit har hört av sig till oss så vi välkomnar detta och tycker att det är bra att man sätter ner foten, säger Eva-Lena Jacobsson, ordförande för Kommunals sektion barn/teknik.

Sedan tidigare gäller samma rekommendation för äldre elever i till exempel gymnasieskolan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här