Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Klarade trycket. Trots lägre bemanning har akuten klarat av sommaren, bland annat tack vare samarbetet med närsjukvården och mindoktor.se uppger Juliska Tot Wikström, huvudskyddsombud.

Facket ger sommaren på akuten godkänt

Tack vare olika lösningar som avlastat akuten – och personal som ryckt in på extrapass – har akutmottagningen i Halmstad klarat sommaren. Nu vill facket permanenta vissa lösningar.

Så sent som i juni var fackförbund och anställda oroliga över att man inte skulle klara av att bemanna akuten över sommaren.

Hundratals arbetspass stod tomma trots att arbetsgivaren beslutat att köra med helgbemanning hela veckan, vilket i praktiken innebär en sjuksköterska färre under förmiddagarna.

Lösningarna blev flera. Sjuksköterskor erbjöds en timlön på 600 kronor om de tog extrapass. Kvälls- och helgmottagningen på Nyhem flyttade upp till akuten och verksamheten förstärktes med en distriktssköterska. Ett samarbete med mindoktor.se inleddes. Arbetsuppgifter, som påfyllning av läkemedel och städning, plockades bort från sjuksköterskorna.

Resultatet blev att sommaren gick ihop sig till slut. Enligt Juliska Tot Wikström på Vårdförbundet, som är huvudskyddsombud på sjukhuset i Halmstad, har samtliga sjuksköterskepass kunnat fyllas.

– Men det har varit en del tuffa arbetspass, vi hade egentligen behövt vara en sjuksköterska till. Och det har också varit tufft för dem som fått gå in och ta extrapass.

Tanken är att återgå till ordinarie bemanning, men det fattas fortfarande personal i Halmstad.

– Innan saknade vi sju sjuksköterskor. Nu är vi nere på fyra, men jag vet att intervjuer och rekrytering är på gång, säger Juliska Tot Wikström.

Under sommaren har fackförbunden och arbetsledningen träffats löpande och så vitt Juliska Tot Wikström vet har sommaren förlöpt utan allvarliga incidenter.

Nu hoppas Vårdförbundet på att vissa av sommarens lösningar blir permanenta.

– Vi vill gärna behålla vissa resurser, bland annat undersköterskor och städerskor som har avlastat oss med enkla, basic saker som man inte hinner göra under arbetspassen. Det har fungerat bra och som vi uppfattar det vill också arbetsgivaren behålla dessa extra resurser, säger Juliska Tot Wikström.

Hon tycker också att samarbetet med mindoktor.se och närsjukvården har fungerat bra.

– Det har avlastat akuten väldigt mycket och också inneburit att patienterna fått kortare väntetider.

Under resans gång har dialogen mellan fackförbund och arbetsgivaren blivit mycket bättre, uppger Juliska Tot Wikström.

– Det känns som att ledningen har börjat lyssna och vi ser att det är förändringar på gång. Man arbetar med rekryteringsfrågan och har haft extra samtal med de som slutat om varför de valt att sluta. Vi har också börjat prata om hälsosamma arbetstider och hur man kan förändra arbetstiderna på akuten, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här