Facket berättar att Martin & Servera har dispens för visst arbete nattetid, men den får inte utnyttjas utan enbart användas vid särskilda behov.
Facket berättar att Martin & Servera har dispens för visst arbete nattetid, men den får inte utnyttjas utan enbart användas vid särskilda behov.

Facket: ”De har det struligt”

Facket berättar att Martin & Servera har dispens för visst arbete nattetid, men den får inte utnyttjas utan enbart användas vid särskilda behov. Den lokala fackklubbsordföranden vill dock inte bekräfta de anställdas anklagelser.

ANNONS
|

När HP kontaktade Handelsanställdas förbund i Halmstad fick vi bekräftat att de hade vetskap om att anställda på Martin & Servera har jobbat mycket övertid. Och enligt uppgifter från dem ska det ha pågått sedan det nya lagerhanteringssystemet infördes i våras på företaget.

–Jag vet att de har gjort om lagerhanteringssystemet för att få en effektivare arbetsplats. De har det struligt för tillfället, men jobbar för att det ska bli så bra det kan, säger Katarina Norgren som är försteombudsman på Handelsförbundet i Halmstad.

Om företaget tvingar personalen att jobba natt, hur ser du på det?

–Jag vet att de håller på med ett nytt optimeringssystem och det är alltid struligt, säger Katarina Norgren.

ANNONS

Är det okej att bryta mot kollektivavtalet och arbetstidslagen för att företaget har det struligt?

–Nej.

Katarina Norgren berättar att arbetstidslagen förbjuder nattarbete mellan 00.00 och 05.00. Men att lokala överenskommelser mellan facken och företag kan göras. I detta fall berättar hon att Martin & Servera i Halmstad har en liggande dispens, som de kan använda, vid särskilda förhållande som kräver det.

–Dispensen de har godkänner nattarbete mellan 00.00 och 05.00, men den får inte utnyttjas. Den får användas vid särskilda förhållande som kräver det.

Hon förklarar att dispensen kan användas i sådana fall då en tredje part kan bli drabbad. Exempelvis om en skola eller ett äldreboende inte skulle få sin matleverans i tid.

Hur ofta dispensen får utnyttjas finns det dock inga regler om.

–Om det är för att klara löpande verksamhet är det inte okej, inte för att sköta det dagliga, säger Katarina Norgren.

Hon förklarar att hon inte har så bra koll på ärendet eftersom att Handels har en lokal fackklubb på Martin & Servera i Halmstad.

Fredrik Strömberg som är lokal handelsklubbsordföranden på företaget, samt anställd på Martin & Servera, vill inte bekräfta uppgifterna som de anställda uttryckt till HP.

–Jag håller inte med om alla fakta du har. Rent juridiskt så finns det lagar och regler som företaget är bundna av, säger Fredrik Strömberg.

ANNONS

Kan du bekräfta uppgifterna om övertiden?

–Jag kommer inte att kommentera det. Upplever jag att företaget inte följer saker som vi har kommit överens om så är det vårt uppdrag att lagföra det, säger han.

Du som representerar facket, står du inte bakom de anställda i frågan?

–Jag är förtroendevald för handelsklubben och jobbar på Martin & Servera. Det finns en förtroendefråga här. Jag kan inte uttala mig med hänvisning till mitt uppdrag.Handelsförbundet och Martin & Serveras relation stärks inte av att vi pratar med pressen.

Under samtalet förtydligar han flertalet gånger att han inte kan ge någon kommentar gällande om de anställda känner sig hotade eller tvingade att jobba över.

–Jag balanserar det här på en smal tråd när vi har det här samtalet. Jag behöver prata med företaget om vilka problem som finns.

Han förklarar att det alltid finns olika typer av bekymmer för att få bemanningen till att fungera på ett företag.

Hur ser du på att de anställda känner sig tvingade och hotade till att ta övertid?

–Är det så de upplever situationen så är det ju inte jättebra. Ringer du om en månad så kanske jag är mer arg, säger Fredrik Strömberg.

När HP vid ett senare tillfälle kontaktar Katarina Norgren uttrycker hon sin oro för de anställda.

ANNONS

–Om det är så de anställda beskriver det så ser vi självklart allvarligt på det. Det är 2016 inte 1816, inte 1916 heller. Det är deras upplevelser och det är allvarligt i sig, säger hon.

ANNONS