På det här fotot från SD:s valvaka i Halmstad i september 2018 syns dåvarande listettan Fabio Ishaq till höger. Valberedningen har nu petat honom helt inför höstens val och har i stället Andreas Ahlqvist (till vänster på bilden) som etta. Ahlqvist driver bolag ihop med valberedningens ordförande.
På det här fotot från SD:s valvaka i Halmstad i september 2018 syns dåvarande listettan Fabio Ishaq till höger. Valberedningen har nu petat honom helt inför höstens val och har i stället Andreas Ahlqvist (till vänster på bilden) som etta. Ahlqvist driver bolag ihop med valberedningens ordförande. Bild: Roger Larsson

Fabio Ishaq slår larm till SD:s partisekreterare

Kuppen inom SD, som inleddes i somras, ska nu fullbordas på årsmötet. Huvuddelen av dem som lett partiet den senaste mandatperioden har valberedningen rensat bort från valbara platser. Gruppledaren Fabio Ishaq petas helt – han finns inte ens med på förslaget till kommunlista inför valet.

ANNONS
|

HP har i flera artiklar i vinter skrivit om att det stormar inom Sverigedemokraterna i Halmstad. Det har handlat om allt från fullmäktigeledamoten Andréa Skoglunds sjukskrivning till att Ludvig Andersson, som är ny inom SD Halmstads styrelse, registrerat en egen politisk organisation.

LÄS MER:Försäkringskassan ger SD-politiker dispens

LÄS MER:SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

I senaste artikeln avslöjade HP att det uppstod splittring inom partiet i samband med en kupp vid det extra årsmöte som i somras hölls i Tönnersjö.

LÄS MER:Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

Denna kupp är nu på väg att fullbordas. I helgen fick nämligen SD Halmstads 528 medlemmar kallelse till årsmötet den 12 februari, där bland annat kommunlistan inför höstens val ska spikas i Baertlingsalen på Högskolan.

ANNONS

Åtta SD-politiker flyttas ner

HP har läst förslaget som valberedningen skickat ut – och kan konstatera att den listan vänder uppochner på dagens läge.

Åtta av av de SD-politiker som i dag är ledamöter eller ersättare i kommunfullmäktige är nämligen nedflyttade, långt från valbara platser. Exempelvis återfinns Ulf Holmgren, som ersattes med Lars Larsson som ordförande vid kuppen i juni, först på plats 50 av de 52 namnen på listan.

Ännu mer anmärkningsvärt är att det bland de godkända kandidater som inte ens fått en plats på listan finns SD:s gruppledare i kommunfullmäktige Fabio Ishaq, vice gruppledaren Lars Björk och fullmäktigeledamoten Andréa Skoglund.

Hög plats för valberedningens ordförande

Valberedningen har i stället placerat den nye ordföranden från sommarens kuppmöte, Joacim Svensson, som tvåa på listan. Det är just han som majoriteten av SD:s fullmäktigegrupp riktat ett avgångskrav emot, på grund av missnöje med hur han agerade i HFAB:s styrelse när vd:n där förra året fick sparken.

Valberedningens ordförande, Joacim Svensson, föreslås som tvåa på SD Halmstads lista till kommunfullmäktige.
Valberedningens ordförande, Joacim Svensson, föreslås som tvåa på SD Halmstads lista till kommunfullmäktige. Bild: Roger Larsson

LÄS MER:Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

Etta på listan står Andreas Ahlqvist, som driver företag ihop med just valberedningens ordförande Joacim Svensson. Tillsammans startade de 2020 ett aktiebolag som enligt verksamhetsbeskrivningen ”skall bedriva försäljning, installation och konsultation inom enskilt vatten och avlopp, markentreprenad och därmed förenlig verksamhet, samt förvaltning av värdepapper.”

Fullmäktigeledamoten Andreas Ahlqvist är SD Halmstads förslag till listetta inför kommunvalet i september.
Fullmäktigeledamoten Andreas Ahlqvist är SD Halmstads förslag till listetta inför kommunvalet i september. Bild: Roger Larsson

Utredas av partistyrelsen

Bland övriga på valbar plats kan nämnas sjuan Ludvig Andersson, vars agerande kring att han registrerade den politiska organisationen Ung svensk ska utredas av SD:s partistyrelse.

ANNONS

LÄS MER:Flera SD-politiker kallar uttalande främlingsfientligt

När HP ringer upp Fabio Ishaq, listettan i förra valet, låter han inte alltför nedstämd över att inte existera på förslaget till årets kommunvalslista.

– Med tanke på kuppen i somras är jag inte förvånad, men ännu är inte sista ordet sagt, kommenterar han och säger att många hört av sig till honom och undrat vad valberedningen håller på med.

”Skulle tacka nej”

Enligt Fabio Ishaq är inga listor låsta, vilket innebär att alla godkända kandidater som anmält intresse kan föreslås vid årsmötet.

SD Halmstads antagonister på samma bild. Till höger syns Fabio Ishaq och till vänster Joacim Svensson.
SD Halmstads antagonister på samma bild. Till höger syns Fabio Ishaq och till vänster Joacim Svensson. Bild: Roger Larsson

– Fast även om medlemmarna skulle rösta upp mig till en framträdande position igen, så skulle jag tacka nej ifall kuppmakarna Joacim Svensson, Andreas Ahlqvist och Ludvig Andersson stod med på samma lista.

Men de har väl inte gjort något olagligt? Är det inte bara en del av demokratins spelregler att en majoritet kan rösta bort andra?

– Det här handlar inte om något olagligt, men olämpligt, svarar Fabio Ishaq.

Alla som presterat någonting under den här mandatperioden puttar de undan, enbart för att de jobbat tätt ihop med mig.

– Alla som presterat någonting under den här mandatperioden puttar de undan, enbart för att de jobbat tätt ihop med mig, säger han.

– Johan Josefsson, som är arkitekten bakom SD:s budgetar, får inte vara med på listan. John Andersen, som varit drivande för vårt förslag till översiktsplan, hamnar på plats 38, nämner Fabio Ishaq som exempel och pekar på att SD i dag har tio stolar i kommunfullmäktige och fem ersättare.

ANNONS

Möte med partisekreteraren

Som en motreaktion till allt som hänt på sistone har en grupp på 15 SD:are, däribland majoriteten av fullmäktigegruppen, bokat in ett möte med partiets centrala ledning på tisdagskvällen.

– Via länk ska partisekreteraren Richard Jomshof vara med, och på plats finns SD:s riksombudsman Anders Olin och SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kopplas nu in i turbulensen hos SD Halmstad.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kopplas nu in i turbulensen hos SD Halmstad. Bild: Anna Tärnhuvud

– Om inte riks agerar nu så är SD Halmstad i fritt fall, varnar Fabio Ishaq.

Det är märkligt att ledande företrädare för partiet vägrar att prata med journalister – jag ser det som ett tecken på att något märkligt sker bakom kulisserna.

– Jag tänker bland annat ta upp de saker som HP:s granskningar avslöjat på sistone. Dessutom tycker jag att det är märkligt att ledande företrädare för partiet i Halmstad vägrar att prata med journalister – jag ser det som ett tecken på att något märkligt sker bakom kulisserna, tillägger han.

Varför är det så viktigt för dig att ta strid om nu valberedningen inte vill ha med dig på listan?

– För mig som privatperson gör det inget om de vill ha bort mig eftersom jag inte håller på med politik för pengarnas skull. Jag är en framgångsrik företagare som klarar mig utmärkt utan några politiska uppdrag.

– Men det som stör mig är att de håller på att fördärva allt vi har byggt upp, nu när vi blivit ett parti som har inflytande och kan påverka i Halmstad – så att de andra partierna måste ta oss på allvar. Jag brinner för samhällsfrågor och vill fortsätta vara med och påverka Halmstads framtid.

ANNONS

Ingen kommentar

HP har under måndagen förgäves sökt Joacim Svensson för en kommentar, bland annat till hur han som ordförande ser på att han och den föreslagna listettan Andreas Ahlqvist har privata band.

I förra veckan mejlade han dock:

”Vår nominering till kommunlista är en intern process som jag inte kan kommentera.”

ANNONS