Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraten Fabio Ishaq är kritisk till hur ärendet om att avsätta Jennie Vidal som hemvårdschef hanterades. ”Jag känner mig lurad”, säger Ishaq. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv och Johan Persson/HP Arkiv
Sverigedemokraten Fabio Ishaq är kritisk till hur ärendet om att avsätta Jennie Vidal som hemvårdschef hanterades. ”Jag känner mig lurad”, säger Ishaq. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv och Johan Persson/HP Arkiv

Fabio Ishaq (SD) om att avsätta Vidal: ”Jag känner mig lurad”

Sverigedemokraten Fabio Ishaq är kritisk till hur ärendet om att avsätta Jennie Vidal som hemvårdschef hanterades. Han upplever att han saknat fullständig information, och att argument som förts fram sedan dragits tillbaka.
– Ska jag vara ärlig så känner jag mig lurad, säger SD-politikern.

Enligt Fabio Ishaq så blev han informerad om Vidal-ärendet strax före kommunstyrelsemötet den 21 april – mötet där en enig församling fattade beslut om att entlediga hemvårdschefen.

– Jag fick höra det här, en kvart innan, av Jonas Bergman (M) och Ella Kardemark (KD). De sex kommunråden i krisledningsnämnden hade haft diskussioner internt och kommit överens, säger Fabio Ishaq.

För honom motiverades frågan om att säga upp Vidals chefsförordnande med tre skäl, berättar han.

– Jag fick höra att det var en upphandling som inte gått rätt till. Att hemvårdsförvaltningen inte tagit emot personal som skickats till dem från kommunledningen. Och att det skurit sig mellan förvaltningen och Region Halland, där man ”inte tycker samma sak” och har ”olika lägesbilder”, säger Ishaq.

LÄS MER: Tidigare toppchef och kollega till Jennie Vidal vann upphandling: ”Inte seriöst”

SD-politikern säger sig också ha blivit informerad om att det samtidigt som han fick sin dragning av kommunråden före mötet pågick dialog mellan kommundirektör Mattias Rossköld och Jennie Vidal.

När ärendet senare dök upp under mötet tolkade Fabio Ishaq det som att parterna var överens, och därför släppte han motvilligt igenom beslutet, berättar han.

– Jag var tydlig med att det inte var bra hanterat, eftersom man inte involverat hela kommunstyrelsen i beslutet och gett oss fullständig information. Aldrig mer kommer vi acceptera att det sker på det här sättet. Vi vill få en chans att prata med den berörda chefen.

Om du nu tycker att det gick fel till, varför sa du inte nej på mötet?

– Jag protesterade delvis. Men enligt den handling jag fick ta del av på mötet så var min uppfattning att hon och kommundirektören hade kommit överens.

I efterhand upplever dock Fabio Ishaq att de argument som han fick före mötet, och som han grundade sitt beslut på, fallit sönder.

– För mig var det största skälet upphandlingen. Men när HP rapporterade om händelsen fick vi höra från Jonas Bergman att inköpet inte var en del av underlaget till beslutet. Jag tänkte då ”okej, om det inte är upphandlingen, vad är det då?”.

Upphandlingen ska ha dykt upp i slutskedet, när kommunråden redan hade bestämt sig. Men du menar att det var ett av argumenten du fick höra?

– Ska jag vara ärlig så känner jag mig lurad. Jag grundade mitt beslut dels på upphandlingen, och dels på att jag inte accepterar att man inte tar emot personal som man blivit erbjuden, säger Fabio Ishaq och tillägger:

– Antingen så har vi blivit vilseledda eller så är det här en efterhandskonstruktion för att rädda situationen.

SD-politikern reagerade också när han i efterhand fick reda på att Jennie Vidal inte alls var införstådd med beslutet, eller vad det innebar, utan fick reda på det via telefon efter sammanträdet.

– Kommundirektören ska vara en transparent länk mellan förvaltningscheferna och kommunstyrelsen. Jag har inget förtroende alls för Mattias Rossköld efter det här, säger Fabio Ishaq.

LÄS MER: Medarbetare bevittnade Vidal få sparken per telefon

Kommundirektör Mattias Rossköld säger till HP att han har svårt att bemöta uppgifter som han inte känner till. Han konstaterar att det var kommunstyrelsen som fattade beslutet. Rossköld uppger även att det inte var han som var föredragande av ärendet, och att han heller inte fick några frågor under mötet.

Ordförande Jonas Bergman står fast vid att underlaget till beslutet var en samlad bedömning som byggts upp under en lång tid.

Enligt Fabio Ishaq fördes upphandlingen fram som ett argument. Stämmer det?

– Jag vet inte om jag pratat om upphandlingen med honom. Det är möjligt eftersom den var på tapeten då, men som jag har sagt tidigare, vi var överens mellan kommunråden redan innan helgen.

Ishaq säger att han ”känner sig lurad” efter att ni meddelat att upphandlingen inte hade något att göra med beslutet. Hur ser du på det?

– Det får stå för honom. Vi, de sex kommunråden, följer kommunens verksamheter dagligen och har en bredare och mer välgrundad bild. Jag försökte förmedla den bilden så gott jag kunde på morgonen innan sammanträdet.

Socialdemokraterna hänvisar, vilket man även tidigare gjort, till Bergmans beskrivning och vill inte göra några övriga uttalanden i ärendet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!