Helena von Braun är chef för Förvaltningsrätten i Göteborg och påpekar att det är en stor domstol med 45 domare.
Helena von Braun är chef för Förvaltningsrätten i Göteborg och påpekar att det är en stor domstol med 45 domare. Bild: Emma Gustafsson

Förvaltningsrätten synar kommunjuristens dubbla stolar

Förvaltningsrätten i Göteborg frågar nu de juridiska ombuden för kommunikationsoperatören Itux om de anser att det föreligger jäv i och med att HFAB:s ombud Mats Wallmark i andra sammanhang är ledamot i just den domstolen.

ANNONS
|

HP har tidigare redogjort för att Tele 2:s bolag Itux vänt sig till förvaltningsrätten i Göteborg för att få HFAB:s avtal med Halmstads stadsnät ogiltigförklarade.

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

I det rättsfallet företräder kommunjurist Mats Wallmark det kommunala bostadsbolaget.

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

En del juridiskt insatta har dock hört av sig till HP och påpekat att samme Mats Wallmark faktiskt sitter som ledamot i just den domstolen – och skulle genom det kunna misstänkas känna vissa domare där, så att någon form av jävsproblem skulle kunna uppstå.

Mats Wallmark är kommunjurist i Halmstad och särskild ledamot i Förvaltningsrätten i Göteborg.
Mats Wallmark är kommunjurist i Halmstad och särskild ledamot i Förvaltningsrätten i Göteborg. Bild: Roger Larsson

Fakta är att han sedan början av 2019 är så kallad särskild ledamot i Förvaltningsrätten i Göteborg.

Laglighetsprövningsmål

Det innebär att han sitter med och avgör i fall där någon vill få prövat om en kommun verkligen har följt lagen när något beslut har fattats. Han deltar då bara i laglighetsprövningsmål som gäller andra kommuner än Halmstads.

ANNONS

LÄS MER:Kommunjuristen försvarar HFAB-avtalen om digitala tjänster

– Att domstolen genom det skulle vara partisk i ett upphandlingsmål där Mats Wallmark är ombud känns spontant långsökt. Särskilt med tanke på att vi är en stor domstol med 45 domare, säger Helena von Braun, som kommer från Halmstad och är chef för Förvaltningsdomstolen i Göteborg.

– Även om det finns några domare som har dubbla kompetenser är det i regel olika som dömer i laglighetsprövningsmål och som dömer i upphandlingsmål, förklarar hon och berättar att det i fallet mellan Itux och HFAB är Kristina Jarnevall som dömer.

– Jag har precis pratat med henne och hon har aldrig träffat Mats Wallmark. Så där finns inga kopplingar alls, menar Helena von Braun.

Eventuellt flytta målet

– Men eftersom frågan nu väckts ska vi kolla med ombuden för Itux om de anser att det föreligger risk för jäv, tillägger hon.

– Tycker de att det finns en sådan risk får vi göra en jävsprövning – och i så fall eventuellt flytta målet till en annan domstol.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

ANNONS