Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hotellmotståndare hoppades att förvaltningsrätten skulle underkänna det ramavtal som ligger till grund för hotellbygget på Österskans. Men så blev det inte. Bild: White arkitekter
Hotellmotståndare hoppades att förvaltningsrätten skulle underkänna det ramavtal som ligger till grund för hotellbygget på Österskans. Men så blev det inte. Bild: White arkitekter

Förvaltningsrätten avslår hotellmotståndares överklagan

På juridisk väg ville hotellmotståndare sätta stopp för planerna på Österskans. Men Förvaltningsrätten i Göteborg avslår överklagan.

Två hotellmotståndare ville pröva lagligheten i det ramavtal som Halmstads kommun upprättat med konsortiet Hotell Österskans AB. Ramavtalet ligger till grund för hotellplanerna vid den gamla busstationen.

”Avtalet leder till en osund konkurrens, gynnar enskilda och strider därmed mot kommunallagens andra kapitel, åttonde paragraf”, hävdade Torbjörn Larsson, en av dem som skrivit under överklagan (HP 14/1).

Men motståndarna fick inget gehör i förvaltningsrätten. Efter utredning har domstolen beslutat att avslå överklagandet.

’”Förvaltningsrätten anser att åtgärden, att ingå ett ramavtal i enligt med det som kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutat, är en sådan rent verkställande åtgärd som inte kan överklagas genom laglighetsprövning”, står det i domen.

Att avtalet inte skulle gå att överklaga, på det sätt som hotellmotståndarna avsåg att göra, var något som Halmstads kommunjurist Mats Wallmark bedömde redan på förhand.

”Beslut av förberedande eller verkställande art, som det heter i kommunallagen, går inte att överklaga. Utan då får man klaga på det slutgiltiga beslutet”, sa Wallmark till HP den 14/1.

Den så kallade ”Picassogruppen” får nu sätta sitt hopp till den folkomröstning om hotellbygget som eventuellt genomförs i Halmstad. När och hur folkomröstningen genomförs ska kommunfullmäktige fatta beslut om den 25 maj.

LÄS MER: Tillräckligt många namn giltiga – för historisk folkomröstning

LÄS MER: Hotellmotståndare om beskedet från politikerna: ”Fantastiska nyheter”

LÄS MER: Här lämnar protestgruppen över listan med 10 000 namn

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!