Kommundirektör Mattias Rossköld har tidigare ifrågasatts av pensionärsorganisationerna i KPR Halmstad och av förra kommunrådet Jörgen Andersson – men nu kräver även avhoppade moderaten Ann-Charlott Mankell att han ska granskas.
Kommundirektör Mattias Rossköld har tidigare ifrågasatts av pensionärsorganisationerna i KPR Halmstad och av förra kommunrådet Jörgen Andersson – men nu kräver även avhoppade moderaten Ann-Charlott Mankell att han ska granskas. Bild: Jari Välitalo

Förtroendet för kommunchefen blir fråga för kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige har fått in en motion om att förtroendet för kommundirektören bör granskas. Bakom den står nyligen avhoppade Ann-Charlott Mankell, som fortfarande har kvar sin fullmäktigeplats.
– Mitt parti kommer att stödja motionen. Jag förlorade förtroendet för honom efter hur hemvårdschefen hanterades – och det har inte förbättrats av turerna kring vd:arna för Hem och HFAB, säger Fabio Ishaq (SD).

ANNONS
|

Så sent som i onsdags i förra veckan kunde HP berätta att en av de lokala tungviktarna inom Moderaterna i Halmstad, Ann-Charlott Mankell, lämnar alla sina politiska uppdrag för att hon tröttnat på ”förljugenheten”.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

– I HP:s granskning av hur man sparkade vd:arna på både Hem och HFAB känner jag igen mycket från fulspelet kring hemvårdschefen. Jag vill inte längre vara en del av detta, förklarade hon.

Ann-Charlott Mankell har formellt sett kvar sin plats i kommunfullmäktige och därmed rätten att lämna in en motion.
Ann-Charlott Mankell har formellt sett kvar sin plats i kommunfullmäktige och därmed rätten att lämna in en motion. Bild: Jari Välitalo

Formellt sett är hon dock ännu inte entledigad av kommunfullmäktige, så därför har hon nu använt sin rätt att lämna in en motion.

LÄS MER:M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

I denna skriver hon att ”ett tillfälligt utskott bör tillsättas för att granska kommunledningsförvaltningen samt förtroendet för kommundirektören Mattias Rossköld”.

ANNONS

Jag har flera gånger sagt till Jonas Bergman att jag saknar förtroende för kommunchefen.

Eftersom Sverigedemokraternas ledare i Halmstad, Fabio Ishaq, tidigare riktat kritik mot Rossköld frågar HP om hur han ställer sig till motionen.

– Jag kände inte till motionen, men när jag hör vad den handlar om kan jag direkt säga att vi i SD ställer oss bakom den, säger han.

SD:s Fabio Ishaq har inget förtroende för kommundirektören Mattias Rossköld.
SD:s Fabio Ishaq har inget förtroende för kommundirektören Mattias Rossköld. Bild: Roger Larsson

– Jag har flera gånger sagt till Jonas Bergman att jag saknar förtroende för kommunchefen – och jag har inte gjort det bakom hans rygg, utan inför Rossköld när han varit med i rummet, fortsätter Ishaq.

– Jag tappade förtroendet för honom redan när jag fick klart för mig turerna i Jennie Vidal-affären. Sedan har turerna kring Monica Karlsson och Catharina Rydberg Lilja gjort min syn på honom ännu mer negativ.

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

Redan i juni förra året skrev samtliga organisationer som sitter i med i Kommunala pensionärsrådet, KPR Halmstad, en skrivelse med hård kritik mot Rossköld.

”Vårt förtroende för kommundirektören Mattias Rossköld är lågt och hans sätt att hantera ärendet är långt utanför den humana syn som borde vara Halmstads kommuns riktmärke”, skrev de angående entledigandet av hemvårdschefen Jennie Vidal.

LÄS MER:Medarbetare bevittnade Vidal få sparken per telefon

Nyligen har även Jörgen Andersson, före detta S-märkt minister och kommunråd, skrivit en debattartikel i HP med rubriken ”Kommunchefen bör skiljas från sin tjänst”.

ANNONS
Jörgen Andersson, som i många år var kommunråd för Socialdemokraterna, menar att förtroendet för kommundirektören är ”allvarligt skadat”.
Jörgen Andersson, som i många år var kommunråd för Socialdemokraterna, menar att förtroendet för kommundirektören är ”allvarligt skadat”. Bild: Jari Välitalo

I artikeln skriver Andersson att förtroendet för Rossköld är ”allvarligt skadat” och är bland annat kritisk till hur kommundirektören i sin egenskap av vd för rådhusbolaget kontaktat HFAB:s styrelse.

Mattias Rossköld fick tjänsten som kommundirektör, det vill säga Halmstads kommuns högsta tjänsteperson, hösten 2018. Han fick den i konkurrens med bland annat just Catharina Rydberg Lilja och Jennie Vidal.

ANNONS