Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat Ulrik Smedberg (på bilden i montaget) försvarar en av de Halmstadbor som åtalas för bland annat stämpling till mord. Den främsta bevisningen mot mannen är chattar från Encrochat - ett bevismaterial som ifrågasätts av många försvarsadvokater i Sverige. Så även av Ulrik Smedberg under rättegången i Halmstad. Bild: Hallandsposten/TT/Montage
Advokat Ulrik Smedberg (på bilden i montaget) försvarar en av de Halmstadbor som åtalas för bland annat stämpling till mord. Den främsta bevisningen mot mannen är chattar från Encrochat - ett bevismaterial som ifrågasätts av många försvarsadvokater i Sverige. Så även av Ulrik Smedberg under rättegången i Halmstad. Bild: Hallandsposten/TT/Montage

Försvaret ifrågasätter bevisning från Encrochat - ”Är det lagligt?”

Chattarna talar ibland sitt tydliga språk, typ: ”Han måste bort”. Men har vi egentligen rätt att titta på konversationerna? Eller har materialet kommit till svenska polisen på olaglig väg? Frågan är högaktuell, inte bara Halmstad utan i hela Europa.

Intrånget i mobilverktyget Encrochat har beskrivits som polisens största framsteg i modern tid - ett stort steg mot att komma åt organiserad brottslighet.

Fransk polis hackade tjänsten

Det var fransk polis som knäckte den krypterade mobiltjänsten i fjol. Encrochat hade innan dess gjort sig känt som en tjänst där man kunde skriva meddelanden helt krypterat - och helt bortom insyn från myndigheter. Kriminella nätverk ska flitigt ha använt sig av tjänsten för att kunna prata och planera brott, till synes helt ostört. Genom att ta sig in i en av företagets servrar, som stod på fransk mark, kunde den franska polisen kapa tjänsten och i realtid följa konversationerna som skrevs genom den. Konversationerna avslöjade i många fall allvarliga brottsplaner.

Chattarna som den franska kom åt har sedan sipprat vidare till polisen i andra europeiska länder.

Rör mordförsöket i Halmstad

Några av konversationerna ser ut att handla om brott och brottsplaner Halmstad. Bland annat det ouppklarade mordförsöket på Carl Kuylenstjernas väg. I konversationer beskrivs, enligt polis och åklagare, hur mannen som blev beskjuten på en parkbänk i juni 2019 ”måste bort”, enligt personerna i konversationerna. Ett nytt mordförsök på samme man ser dessutom ut att börja planeras.

Vem sitter bakom skärmarna?

Vilka som ligger bakom konversationerna måste bevisas - chattarna är skrivna under alias. Åklagarna är övertygade om att det i alla fall är en av de sex som tidigt misstänktes efter mordförsöket på Östergård som ligger bakom en av profilerna. De är också övertygade om att en annan Halmstadbo, en ung man, är med i konversationen som planerar det nya mordförsöket.

Rättegången mot dem pågår just nu i Halmstad tingsrätt.

LÄS MER: Utsatt för skottlossningen vittnade i rättegången om mordförsöket på Östergård

Försvarare kritiska

De båda åtalade som utpekas som personerna bakom chattarna förnekar själva att de skulle vara dem. Deras advokater ifrågasätter också - precis som många andra försvarsadvokater i Sverige - om det ens är lagligt att använda materialet från Encrochat som bevisning.

Mest högljudd i sin kritik är Ulrik Smedberg, som försvarar en av Halmstadborna. Smedberg argumenterade under rättegången:

– Fransk polis inte bara kommit in i servern utan även i realtid avlyssnat telefoner som finns i Sverige. Det är otillåten dataavlyssning, menar jag.

– Rätten får göra sin bevisvärdering. Men jag ifrågasätter att materialet är insamlat i enighet med svensk lag.

Redan godkänts i andra domstolar

Mål med bevisning från Encrochat behandlas just nu i flera svenska domstolar. Det är upp till varje domstol att avgöra hur man värderar bevisningen.

Flera domstolar ligger före Halmstad i processen. Där har redan rättegångar avslutats och domar har fallit - med Encrochattar som godkänt bevismaterial. Även hovrätten ska ha godtagit chattarna som bevis i ett fall om grovt narkotikabrott.

Gisela Sjövall är åklagare i Halmstadmålet och bemötte kritiken från Smedberg:

– Hur det rent tekniskt har gått till när materialet samlades in - det är bara spekulationer. Det finns inga exakta uppgifter om det, men det som är säkert är att det fanns lagligt stöd i Frankrike för att ta in uppgifterna.

Hur Halmstad tingsrätt ställer sig i frågan om bevisningen blir tydligt först när domen faller. Rättegången pågår ett par dagar till, utspritt på några veckor framöver.

LÄS MER: Encrochat-bevis kan vara nyckel till ouppklarat mordförsök i Halmstad

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här