Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Förslaget: Höjd och sänkt hastighet på riksväg 25

Trafikverket fortsätter det långsiktiga arbetet med att anpassa hastigheterna på statliga vägar. Näst på tur är bland annat riksväg 25 mellan Halmstad och Kronobergs län där det föreslås bli både sänkt och höjd hastighet.

Arbetet med att anpassa hastighetsgränserna har pågått sedan 2014 och ska pågå till och med år 2025. Under den tiden ska cirka 120 mil statlig väg få en höjd hastighetsgräns, medan 425 mil ska få en sänkt gräns.

Under fjolåret justerade Trafikverket bland annat hastigheten på riksväg 26 mellan Halmstad och Oskarström samt mellan Hyltebruk och Jönköpings länsgräns, trots protester från bland andra Sydsvenska handelskammaren.

LÄS MER: Busskurer vandaliserade: ”Är förkastligt”

Nu har turen kommit till riksväg 25, där hastighetsgränserna ska justeras på i stort sett hela sträckan mellan Halmstad och Kronobergs länsgräns, något som P4 Halland var först att berätta om.

Mellan Halmstad och Simlångsdalen ska hastighetsgränsen höjas för de delar där det i dag gäller 70 kilometer i timmen så att det blir 80 för hela sträckan, enligt Trafikverkets förslag. Från Simlångsdalen till länsgränsen, där det i dag råder en gräns på 90 kilometer i timmen, föreslås en sänkning till 80.

LÄS MER: Nu ska hastigheten på halländska vägar sänkas

Anledning till de föreslagna justeringarna är att vägen saknar mitträcke. Då behövs det, enligt Trafikverket, andra insatser för att snabbt skapa det säkra mötet mellan fordon på högtrafikerade vägar. 80 kilometer i timmen är den högsta gräns där två personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar en krock utan alltför allvarliga konsekvenser, enligt Trafikverket.

– De 90-vägar som inte har mitträcken ska sänkas till 80 km/timmen eller lämplig hastighet där under, har Jimmy Malmquist, projektledare för hastighetsprojektet i region väst, tidigare sagt till HP.

LÄS MER: Här sker flest viltolyckor i Halland

Genom anpassningarna av hastighetsgränserna räknar man med att ungefär 16 liv kan räddas per år.

Förslaget gick ut på remiss i måndags, den 17 maj. Justeringarna på riksväg 25 är de enda i Halland som man vill genomföra i år.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!