”Vi hoppas att det här kan göra skillnad för besöksnäringen i kommunen”, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, om förslaget.
”Vi hoppas att det här kan göra skillnad för besöksnäringen i kommunen”, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, om förslaget. Bild: HP/Arkiv

Förslag: Slopad markavgift för uteserveringar till 30 juni

Restauranger och andra näringsidkare kan slippa att betala markavgift för uteserveringar under första halvan av 2021.
– Vi hoppas att den här åtgärden kan göra skillnad för besöksnäringen i kommunen, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

ANNONS
|

I våras beslutade den dåvarande krisledningsnämnden att ta bort markavgiften för uteserveringar i Halmstads kommun. Syftet var att hjälpa näringslivet som drabbats hårt ekonomiskt till följd av coronapandemin.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Håkan Björklund (C) kommer nu med ännu ett förslag på en lättnad för den hårt ansatta restaurangbranschen.

Förslaget innebär att kommunen upplåter marken för uteserveringar utan avgift under de två första kvartalen nästa år, det vill säga perioden 1 januari–30 juni.

– Vi har tillsammans med kommunledningsförvaltningen diskuterat hur vi kan hjälpa olika näringsidkare i de här svåra tiderna. Det här var ett av förslagen som kom upp, och vi kom fram till att det är en sådan åtgärd vi kan göra med tanke på pandemin, säger Håkan Björklund.

ANNONS

En efterfrågad åtgärd

Den föreslagna nollavgiften för kvartal 1 och 2 är förankrad hos de andra politikerna i nämnden, berättar Håkan Björklund.

– Vi vet att det här är en sådan åtgärd som är efterfrågad. Och så klart hoppas vi att det kan göra skillnad för besöksnäringen så att de kan klara sig genom krisen, säger han.

Om förslaget ska bli verklighet måste kommunfullmäktige godkänna det. Och mycket pekar på att så blir fallet. Ärendet var uppe i kommunstyrelsen häromdagen och då ställde sig samtliga partier bakom förslaget.

Stödåtgärden beräknas innebära cirka 1,5 miljoner mindre intäkter för teknik- och fritidsnämndens del.

”Härligt att politikerna lyssnar på oss”

Anna Hultberg, delägare till Harrys och ordförande i Halmstads krögarförening, välkomnar förslaget.

– Det är jättehärligt att politikerna lyssnar på oss. Många av våra medlemmar kommer att få ett tufft nästa år annars, på grund av likviditetsbrist och eftersläpande utbetalningar, säger hon.

– Förslaget skulle innebära att alla får chans att etablera en uteservering, även de krogar och restauranger som normalt sett inte har det, vilket också är bra sett till smittspridningen. Ju flera platser utomhus, desto bättre, tillägger hon.

LÄS MER: Uteserveringar slipper markavgift

LÄS MER: Uteserveringer får vara öppna året om

ANNONS