Förslag om gratis parkering tar form

Gränsen för var gratis lördagsparkering, som diskuterades i våras, ska gälla går längs med den röda p-zonen.

ANNONS
|

Enligt Henrik Oretorp, (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, är erfarenheten från andra städer att omsättningen på p-platser minskar om de är gratis, då boende i city blockar dem. Dessutom ökar antalet felparkeringar.

Det finns två olika alternativ för gratis parkering och de gäller antingen utanför eller inom röd zon.

Röd zon innefattar de mest centrala parkeringarna i Halmstad. I det alternativ som förespråkar gratis inom den röda zonen skulle även Torggaraget, p-huset under Stora torg, ingå.

- I förslaget utanför röd zon undviker man lättare negativa effekter plus att det är ganska lätt att skylta om till en billig kostnad. I det andra förslaget blir det dyrare att skylta om och större risk för negativa konsekvenser, säger Henrik Oretorp.

ANNONS

Vilket alternativ det blir bestäms till hösten. Det kommer sedan att testas under en längre period och sedan utvärderas.

Även gratis bussar till city på lördagar diskuterades i våras, men den delen av förslaget är inte lika konkret. Hallandstrafiken ska ta fram alternativ till i höst, enligt Oretorp.

Men gratis parkering och gratis buss kan ändå inte prövas samtidigt.

- Vi måste testa dem separat för att se hur de olika delarna ger effekt, säger Henrik Oretorp, (C).

Alternativ 1 innebär gratis parkering på lördagar i utvalda p-hus och tomtmarker utanför röd zon. Alternativ 2 involverar Torggaraget under Stora torg samt parkeringarna inom röd zon.

Till röd zon räknas de mest centrala p-platserna, bland annat Lilla torg, Rådhusgatan och Karl XI:s väg.

Vilket parkeringsalternativ som kommer att testas bestäms efter sommaren.

Motsvarande plan för bussar är ännu inte färdig.

ANNONS