En förskollärare i Halmstad tvingas bort efter upprepade kränkningar av elever. Bilden är en genrebild.
En förskollärare i Halmstad tvingas bort efter upprepade kränkningar av elever. Bilden är en genrebild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT Arkiv

Förskollärare förflyttas efter maktmissbruk och hårda tag

En förskollärare i Halmstad förflyttas efter att ha brustit i sitt bemötande. I ungefär ett års tid har det förekommit fysiska och verbala kränkningar av pojkar och flickor i åldrarna 1–3 år.

ANNONS
|

Det var i början av juni som förskollärarens bristande bemötande kom till barn- och ungdomsförvaltningens kännedom, efter att kollegor till läraren slagit larm.

Förvaltningen har utrett medarbetaren och konstaterar att denne agerat på ett olämpligt sätt gentemot barnen i ungefär ett års tid.

Bland annat handlar det om maktmissbruk och hårdhänt hantering av flera olika pojkar och flickor i åldrarna 1–3 år, enligt utredningen. Den anställda ska också ha skrikigt och höjt rösten vid flera tillfällen.

– Vi bedömer att den anställde ifråga vid upprepade tillfällen har missbrukat sin ställning som vuxen och pedagog, säger Fredrik Landelius, tillförordnad chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

ANNONS

Förvaltningen har tagit händelserna på stort allvar. Slutsatsen är att förskolebarnen blivit utsatta för fysiska, verbala och psykosociala kränkningar till följd av förskollärarens agerande.

I samband med utredningen blev läraren arbetsbefriad. Hen fick sedan en skriftlig varning och omplacerades till en annan tjänst inom förvaltningens verksamhetsområde. Medarbetaren har också blivit erbjuden handledning, mentorskap och samtalsstöd.

– När vi såg att det handlade om kränkande behandling som pågått under en längre tid så vidtog vi några av de skarpare åtgärder vi har inom förvaltningen, säger Landelius.

Enligt barn- och ungdomsförvaltningen ska inget barn ha kommit till skada fysiskt.

ANNONS