Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: JOACHIM FLODIN

Förskola stänger – personal ska få stöd

Förskolan som den femåriga flickan, som så tragiskt omkom i en bilolycka på torsdagskvällen, gick på stänger efter lunch i dag. Stödåtgärder kommer att sättas in framför allt till personalen.

Under fredagsförmiddagen fick alla föräldrar som har barn på den förskola i Oskarström som flickan gick på information om händelsen och att kommunen väljer att stänga verksamheten från och med lunchtid.

LÄS MER: Flicka död efter frontalkrock

– Vi fick veta detta tidigt i morse och förskolan hann öppna. Halv åtta fick ansvarig rektor veta, berättar Leif Ljungberg, skolområdeschef.

Stänger omkring halv ett

Pia Bagge, biträdande chef för barn- och ungdomsförvaltningen, uppger att förskolan kommer att stänga omkring halv ett.

– I eftermiddag kommer rektorn att jobba med sin personal och den egna krisberedskapen så att de är väl rustade till måndag morgon. Personalen behöver prata och få vara ledsna om man ska stå stark på måndag morgon och möta föräldrar som undrar och som också är ledsna, och personalen behöver i sin tur stöd från andra som kan hjälpa dem att hålla ihop, säger hon och fortsätter:

–I samtalet i dag måste vi också ta reda på om personalen känner sig trygg i att prata om det eller om vi behöver skicka ut personal från Kärnhuset. Andra vuxna kan också bli trasiga i det här och vi försöker agera på bästa sätt, beredskap för allt detta ska skapas i eftermiddag.

Posom inte aktiverat

Kommunen har i nuläget valt att inte aktivera samtalsstödet Posom som är en beredskap för psykiskt och socialt omhändertagande vid oväntade och akuta händelser.

– Vi har inte sett att det är det vi behöver just nu, vi har en så pass utvecklad egen organisation för detta, säger Pia Bagge.

– Det hade kanske varit ett annat läge om det hänt på förskolan, då hade det varit svårare att hantera. Detta handlar om att ta hand om anhöriga och dem som kände den här flickan, säger Leif Ljungberg.

Fokus under morgonen och förmiddagen har varit att få ut stöd till både ansvarig rektor och personal via bland annat företagshälsan och arbetsmiljökonsulterna.

Kommer ställa frågor

Hur personalen valt att hantera barnen på förskolan under förmiddagen vet de inte i nuläget.

– Det är en svår men relevant fråga och vi vet inte hur personalen har valt att göra i dag. De här barnen i den här gruppen är så pass gamla att de kommer att ställa frågor och det är bland annat det som personalen behöver förbereda sig på. Oftast när det handlar om små barn brukar man inte ta in någon utifrån som berättar utan det bästa är att de hör det från personalen, säger Pia Bagge.

– I den informationen som vi gått ut med till föräldrarna har vi också önskat att de pratar om det här öppet hemma och barnen kommer också att behöva prata om det på förskolan i nästa vecka. Förskolan är väldigt duktig på att föra den här typen av samtal och gör det ibland utan att det har hänt något, säger Leif Ljungberg.

När föräldrarna hämtar sina barn i dag kommer personal och två rektorer att finnas på plats och fånga upp eventuella behov av stöd, uppger de.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här