Förskola hotas med 56 000 kronor i vite

Järnvägsparkens förskola har inte mätt buller och ventilation. Nu hotas kommunen av vite om inte mätningarna utförs.

ANNONS

Miljönämnden hade i sitt yttrande till byggnadsnämnden skrivit att man enbart tillstyrkte bygglovet på den här platsen om det vidtogs bullerreducerande åtgärder.

Redan förra året förelades barn- och ungdomsförvaltningen att redovisa uppmätta ljudnivåer inomhus och utomhus på förskolan senast den 23 mars 2015.

Fortfarande har det inte skickats in någon redovisning av bullermätningar till miljöförvaltningen som därför tar barn- och ungdomsnämnden i örat. För att sätta kraft bakom orden lägger man på ett vite på 45 000 kronor om inte redovisningen har kommit till miljöförvaltningen senast den 15 september.

Förra året krävde miljönämnden även att det skulle göras en mätning av det faktiska tilluftsflödet av frisk luft till samtliga rum på förskolan som barnen har tillgång till.

ANNONS

Miljönämnden konstaterar att det ännu inte har kommit någon sådan redovisning. Därför föreläggs barn- och ungdomsförvaltningen att senast 15 september skicka in mätresultaten. Även här läggs ett vite, på 11 000 kronor, om inte föreläggandet följs.

Karin Jonsson är arbetsmiljökonsult på barn- och ungdomsförvaltningen. När det gäller ventilationen ska man göra en mätning, säger hon.

– Inomhusbullret har vi identifierat och ska åtgärda. Problemet uppstår för att vi har tagit bort mycket textilier, vilket miljönämnden krävt. Då blir det också mer buller.

– När vi fick bygglov för förskolan kom vi överens med miljönämnden och byggnadsnämnden at minska skolgården så att den del som är utsatt för buller från järnvägen togs bort. Därför behövde vi inte bygga något bullerplank, säger Karin Jonsson.

ANNONS