Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förseningar och köer vid vaccineringen på Halmstad Arena

När det var premiär för vaccinering mot covid-19 på Halmstad Arena var både väntetiden och kön längre än vad man planerat för. Ett misslyckande menar några hallänningar som köade utanför, ändå förvånansvärt lyckat konstaterar Region Halland.

Likt när bokningen av vaccinationstider kraschade av överbelastning kan förseningarna och köerna utanför arenan förklaras med att hallänningarna är för ivriga enligt ansvariga på regionen. När HP under tisdagen gjorde ett besök på Halmstad Arena för att bevaka den första dagen med ”massvaccination” hördes flera missnöjda röster i kön utanför.

– Tidsbokningen har pajat på något vis för nu står alla i kö huller om buller. Vi står alldeles jämte dem som ska testa sig för covid. Det är riktigt misslyckat, säger Per-Åke Pålsson som hade en vaccinationstid bokad på eftermiddagen.

Tio åt gången släpps in i arenan

Under tisdagen hade över 800 personer bokat tid för vaccination på Halmstad Arena. Inne i foajén som går runt evenemangsarenan finns tio bås med en vaccinatör i varje. Tio personer släpps in i arenan åt gången och visas till respektive bås efter hand som personen före är klar. Utgången ligger åt ett annat håll än ingången för att undvika möten i korridoren.

Men utanför arenan var logistiken inte lika tydlig. Emellanåt var kön in ett par hundra meter lång och flera köande reagerade på att mycket folk samlades.

– Jag förstår mig inte riktigt på hur logistiken går till. Men de kanske får ordning på det, det är ju första dagen som det är öppet, säger Halmstadbon Lotta Rautenberg som tog en halvtimmes försening med ro.

– Jag skulle säga att det har fungerat förvånansvärt väl, vi får ändå tänka att det är första dagen. Det har varit osäkert om allt planeringsarbete har gett oss de bästa förutsättningarna men jag tycker ändå att det har gjort det, säger Malin Larsson som är projektledare för vaccinationscentralerna i Halland.

Att tidsschemat försenades och flera fick vänta en halvtimme extra utanför förklaras med att många dök upp och började köa långt innan utsatt tid.

– Det är beroende på när individen väljer att komma. Eftersom man har sin bokade tid är det klart att det i perioder har köat upp precis som ni såg när ni kom. Det handlar om att några kommer i väldigt god tid och några kommer precis på utsatt tid och då blir det mycket fler personer än som förväntas komma vid exakt det klockslaget, det är väldigt svårt, säger Malin Larsson.

Under perioder har det varit många som köat samtidigt och några reagerade på att kön gick väldigt nära kön för de som ska göra PCR-test, som misstänks ha covid. Hur ser du på det?

– Det var olyckligt och därför styrde vi väldigt snabbt om köerna. Nu kommer man runda och sedan köa åt detta hållet för att undvika att det händer, svarar Malin Larsson.

Vaccinationen på arenan kommer skalas upp

Denna vecka är en smygstart för ”massvaccineringen” på Halmstad Arena eftersom man tillfälligt behövde utöka kapaciteten. Först vecka 18 eller 19 kommer arenan vara en fullskalig vaccinationscentral i kombination med gamla biblioteket i Falkenberg, Arena Varberg och Tingbergshallen i Kungsbacka.

Då kommer 10 000 personer i veckan vaccineras på Halmstad Arena jämfört med omkring 2 600 under tre dagar denna vecka.

– Det kommer utökas på ett helt annat sätt för då kommer vi ha helt andra öppettider, vi kommer ha öppet från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällarna och det kommer vara öppet även på lördagar och söndagar. Då drar man ut dragspelet på ett helt annat sätt. Detta är en smygpremiär och ett test för att se hur flödena fungerar. Jag håller med Malin om att det har fungerat förhållandevis väl, säger Madelaine Gustafsson, chef för vaccinationscentralen på Halmstad Arena.

LÄS MER: Nu öppnar Arenan upp som vaccinationscentral

LÄS MER: Så ser planen ut för massvaccineringen i Halland

Då kan du boka vaccinationstid:

Personer födda 1956 och tidigare eller som ingår i fas 2 av en annan anledning än ålder kan boka tid för vaccinering. Fler personer släpps successivt in i bokningssystemet.

Personer födda 1957 eller tidigare kan boka från onsdag 14 april.

Personer födda 1958 eller tidigare kan boka från torsdag 15 april.

Personer födda 1959 eller tidigare kan boka från fredag 16 april.

Personer födda 1960 eller tidigare kan boka från lördag 17 april.

Personer födda 1961 eller tidigare kan boka från söndag 18 april.

Bokningen görs i första hand på 1177.se.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här