Försök till grov mordbrand på central restaurang

Natten till måndag krossades en ruta till en restaurang i centrala Halmstad och brännbar vätska hälldes in. Polisen misstänker att någon försökt tända eld på restaurangen och rubricerar händelsen som försök till grov mordbrand.

ANNONS
LocationHalmstad city||

Strax innan klockan tre under natten till måndag upptäcktes att en glasruta till restaurangen Lotus på Brogatan i Halmstad krossats efter att larmet utlöst. En brännbar vätska hittades i lokalen.

Ingen person fanns kvar på platsen när först väktare och sedan polis anlände.

– Någon har krossat rutan med en sten, den låg kvar på insidan, och hällt in vätska som troligtvis är bensin. Syftet var säkert att tända på men av någon anledning lyckades man aldrig få fart på elden, berättar Peter Adlersson som är polisens presstalesperson.

– Om det inte blev någon brand för att man blev skrämd eller att man misslyckades på något annat sätt vet vi inte, fortsätter han.

ANNONS

Övervakningskameror kan ha fångat det på film

Polisen undersökte platsen under natten och larmade även dit räddningstjänsten för att kontrollera vätskan. Händelsen är rubricerad som försök till grov mordbrand, i nuläget finns ingen person misstänkt.

– Vi har gjort en kontroll och gjort lite beslag som vi ska analysera och även titta på kamerorna i området och se om det kan synas något där.

– Vi har inga direkta vittnesmål men eftersom det är så centralt lär det finnas en del kameror, säger Adlersson.

Ser inget samband med andra restaurangdåd

Dådet är ett av flera mot restauranger i Halmstad det senaste året. I slutet av augusti detonerade en hemmagjord bomb utanför La Pizza på Karl XI:s väg. I oktober krossades bägge skyltfönstren till Indian Zayka på Köpmansgatan.

– Vi utreder händelserna parallellt, men det finns inget i nuläget som tyder på att det finns något samband mellan händelserna, säger Johanna Åström, chef för polisens avdelning för grova brott i Halland.

Det finns försvårande omständigheter i flera av de nämnda fallen. Ett av dem är att brotten begåtts nattetid, och att det därför inte finns några direkta ögonvittnen. I fallet La Pizza sa polisen inledningsvis att de hoppades att övervakningskameror kunde ha fångat upp något, men så verkar inte ha varit fallet. Utredningen är inte nedlagd, men de som tidigare identifierats som misstänkta har avskrivits.

ANNONS

I det senaste fallet, med restaurang Lotus, hoppas polisen att gärningsmännens oförmåga att tända på kan ha lett till att de lämnat spår efter sig.

– I Lotus-fallet har det inte brunnit, vilket annars ju brukar vara en försvårande omständighet. Vid bränder brinner mycket av bevisningen upp, men så blev det ju inte här. Vi har därför förhoppningar om att säkra spår i den tekniska bevisningen, säger Johanna Åström.

Hoppas kunna öppna snart igen

HP har varit i kontakt med representanter för restaurangen, som inte vill uttala sig om nattens händelse. De håller på att städa upp lokalerna och hoppas att så snart som möjligt kunna öppna verksamheten igen.

– Vi vet inte exakt när vi kommer att kunna öppna, men vi hoppas att detta inte kommer att påverka verksamheten allt för mycket, och att kunderna kommer att fortsätta komma hit, säger en av dem som HP pratat med.

ANNONS