Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På den här filmen från kommunfullmäktiges möte den 14 juni ses hur den sjukskrivna Andréa Skoglund (SD) är uppe i talarstolen. ”Jag var bara med en mindre del av den dagen”, säger hon till HP. Bild: Halmstads kommun
På den här filmen från kommunfullmäktiges möte den 14 juni ses hur den sjukskrivna Andréa Skoglund (SD) är uppe i talarstolen. ”Jag var bara med en mindre del av den dagen”, säger hon till HP. Bild: Halmstads kommun

Försäkringskassan ger SD-politiker dispens

Sverigedemokraten Andréa Skoglund, som hotas av återbetalningskrav på 135 000 kronor i sjukpenning, har fått dispens med att lämna sin förklaring till Försäkringskassan.
– Det känns obehagligt att någon offentliganställd brutit mot lagen genom att läcka ut uppgifter om min hälsa för att skada mig, säger Skoglund, som befarar att den påtvingade pausen från politiken försämrar chanserna till en framträdande nominering.

HP har tidigare skrivit om att SD-politikern Andréa Skoglund från Oskarström varit sjukskriven sedan december 2020, men att Försäkringskassan i augusti 2021 stoppade utbetalningarna av sjukpenning till henne.

LÄS MER: SD-politiker kan tvingas betala tillbaka sjukpenning

Bakgrunden till myndighetens drastiska agerande var att det kommit in tips om att Skoglund regelbundet deltagit i möten kopplade till hennes politiska uppdrag i Halmstad – och att kommunen också betalade ut ersättning för dessa.

Förutom att Andréa Skoglund är ledamot i kommunfullmäktige i Halmstad sitter hon i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott samt byggnadsnämnden. Dessutom är hon ersättare i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Enligt den utredning som Försäkringskassan var klar med i slutet av november förra året hade Skoglund under sin sjukskrivningsperiod varit med på så många politiska sammanträden att hon bedömdes kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Hon fick därför ett brev om att Försäkringskassan överväger att kräva henne på de 135 000 kronor hon fick i sjukpenning från december 2020 till augusti 2021.

Tar hjälp av advokat

Hon fick först ett datum i december för att komma in med sin syn på Försäkringskassans utredning, men har nu fått dispens fram till 14 januari.

– Min advokat John Gerhardsson håller på att spalta upp hur mycket tid jag lagt på mina uppdrag som fritidspolitiker när jag varit sjukskriven. Jag är hoppfull om att Försäkringskassan ska inse att det inte alls går att jämställa med att vara på ett arbete, säger Andréa Skoglund nu till HP.

Var med på 27 möten

Enligt HP:s granskning är det 27 möten som Halmstads kommun betalat henne sammanträdesarvode för under hennes sjukskrivning – sammanlagt cirka 22 000 kronor, utöver de 5 592 kronor hon varje månad får i fasta arvoden för sina politiska uppdrag. Men själv har SD-politikern betonat att huvuddelen av mötena varit digitala, som hon kunnat vara med på hemifrån.

Det kan dock vara besvärande för Skoglund att hon enligt Försäkringskassans noteringar i slutet av mars förra året ska ha uppgett för sin handläggare att hon inte deltar vid några politiska möten alls. Enligt dessa anteckningar ska hon inte ens ha orkat vara med på digitala möten – men det rör sig om ett missförstånd, hävdar Skoglund.

Jag fick frågor om specifika detaljer kring mitt hälsotillstånd, formuleringar som var hämtade direkt från Försäkringskassans papper.

SVT Halland var först med att avslöja fallet om Skoglunds sjukpenning – och hon berättar nu om hur otäckt det kändes när reportern kände till olika saker om hennes hälsa från Försäkringskassans handlingar som är skyddade av sekretess.

”Det var oerhört obehagligt att det kommit ut”, säger Andréa Skoglund (SD) om att hon i en intervju fick specifika frågor om sitt hälsotillstånd, hämtade från sekretessbelagda handlingar. Bild: Roger Larsson
”Det var oerhört obehagligt att det kommit ut”, säger Andréa Skoglund (SD) om att hon i en intervju fick specifika frågor om sitt hälsotillstånd, hämtade från sekretessbelagda handlingar. Bild: Roger Larsson

– Jag fick frågor om specifika detaljer kring mitt hälsotillstånd, formuleringar som var hämtade direkt från Försäkringskassans papper. Det var oerhört obehagligt att det kommit ut, berättar hon.

HP:s begäran fick avslag

HP fick tidigt i höstas tips om att Skoglunds sjukpenning skulle vara stoppad. Redan innan hon frivilligt gick med på att visa alla handlingar för Hallandsposten i december försökte tidningen få ut uppgifter om ärendet från Försäkringskassan.

HP:s begäran om att få ut handlingar avslogs dock av Försäkringskassan, med motiveringen att ”sekretess gäller för uppgift som rör en enskilds hälsa, om det måste antas att den enskilde eller någon närstående till denne kommer att lida betydande men om uppgiften röjs”.

Det hjälpte inte ens att HP då begärde ut handlingarna maskade, där alla uppgifter om hennes hälsotillstånd skulle strykas över, så att det bara framkom ifall hon krävdes på några pengar och för vilken period.

Försäkringskassans besked var att myndigheten inte ens bekräftar eller förnekar att en namngiven person uppbär eller har uppburit sjukpenning, eftersom det anses vara ett ingrepp i den personliga integriteten.

Meddelarfrihet

En sätt för medier att kunna rapportera om sekretessbelagda uppgifter är att offentliganställda utnyttjar den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Den regleras i såväl tryckfrihetsförordningen som yttrandefrihetsgrundlagen och innebär att anställda i kommuner, regioner och stat har rätt att bryta mot tystnadsplikten och lämna sekretessbelagda uppgifter (men inte handlingar) för publicering i massmedier.

Lagen finns till för att kunna avslöja oegentligheter och är kombinerad med ett efterforskningsförbud som gör att det är olagligt för en offentlig arbetsgivare att ens försöka ta reda på vem som ”läckt” en uppgift till medier.

Den tredje viktiga pusselbiten är källskyddet, som gör att enskilda journalister kan dömas till fängelse om de röjer vem som gett dem uppgifter under löfte om att få vara anonyma.

Omfattas inte

Kruxet i fallet med SD-politikerns sjukskrivning är dock att sådant som har kvalificerad sekretess, till exempel känsliga uppgifter om hälsa och sjukvård, inte omfattas av meddelarfriheten.

Vem vågar lita på myndigheters tystnadsplikt när en anställd kan läcka ut känsliga uppgifter om någons hälsotillstånd?

– Ifall offentliganställda har lämnat ut uppgifter som inte omfattas av meddelarfriheten är det väldigt farligt för hela samhället, kommenterar Fabio Ishaq, SD:s förstanamn i Halmstad.

Fabio Ishaq, SD:s gruppledare i Halmstad, hoppas att Försäkringskassan eller Halmstads kommun ska kunna se om någon obehörig varit inne i akter med uppgifter om Andréa Skoglunds sjukskrivning. Bild: Jari Välitalo
Fabio Ishaq, SD:s gruppledare i Halmstad, hoppas att Försäkringskassan eller Halmstads kommun ska kunna se om någon obehörig varit inne i akter med uppgifter om Andréa Skoglunds sjukskrivning. Bild: Jari Välitalo

– Just den här gången handlade det om en sverigedemokrat, men tänker man efter så drabbar det alla om det slår tillbaka mot demokratin. Vem vågar lita på myndigheters tystnadsplikt när en anställd kan läcka ut känsliga uppgifter om någons hälsotillstånd? frågar han sig.

”Svårt att rekrytera nya”

– Det är bra att Sverige har meddelarfrihet – men i det här fallet handlar det inte om att avslöja mygel, utan bara om att försöka sänka en politiker, säger Ishaq, som tror att det kan bli svårt att rekrytera nya fritidspolitiker framöver om de ska behöva vara rädda för att råka ut för något liknande.

Eftersom hon inte är dömd för något brott är hon fortfarande valbar och kan stå med på våra listor.

När det gäller Andréa Skoglunds politiska framtid ska SD Halmstad spika sina kommunvalslistor vid årsmötet i februari.

– Hennes paus från politiken måste fortsätta tills alla frågor kring hennes sjukpenning är avslutade. Men eftersom hon inte är dömd för något brott är hon fortfarande valbar och kan stå med på våra listor, kommenterar Stefan Jägnert, distriktsordförande i SD Halland.

Påtvingad paus begränsar

– I den bästa av världar kräver inte Försäkringskassan mig på några pengar efter att vi skickat in vår beskrivning av vad som hänt. Men blir det så att vi måste överklaga till domstol kan det dra ut på tiden – och då gör förstås min påtvingade paus att jag blir begränsad i mina försök att propagera för en hög placering på vår kommunlista, kommenterar Andréa Skoglund.

LÄS MER: SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

LÄS MER: Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!