Ett åtal om förolämpning har lämnats in till Halmstads tingsrätt.
Två poliser ska ha blivit kallade för bland annat ”jävla grisar” av en 19-åring som nu åtalats för förolämpning. Bild: HP-arkiv/Bertil Ericson

Förolämpade patrullerande poliser – riskerar böter

En 19-årig kille ska ha kallat ett par patrullerande poliser för ”jävla grisar” och tyckte att de skulle ”åka hem till svinstian”. Nu riskerar han böter efter att ha åtalats vid Halmstads tingsrätt.

ANNONS
LocationHalmstad||

En novembernatt rutinpatrullerade två poliser på Storgatan i centrala Halmstad i samband med att barerna stängde. De har beskrivit stämningen som lugn, tills att ett sällskap på ungefär fem personer kom ut från en bar.

En av personerna i sällskapet, en 19-årig kille, ska då ha kallat de två poliserna för bland annat ”jävla grisar”, ”jävla fittor” och ”jävla horor” flera gånger. 19-åringen och hans sällskap gick förbi men killen kom senare tillbaka. Enligt poliserna kom han nära och fortsatte upprepa samma förolämpningar och ifrågasatte hur de stod ut med sig själva. En av poliserna upplevde att mannen gick till personangrepp angående hans utseende.

ANNONS

”För mig var det uppenbart att personens syfte var att kränka vår självkänsla och värdighet både som individer och i vår tjänsteutövning som poliser” sade en av poliserna i ett förhör.

Riskerar böter

Kvällen slutade med att 19-åringen omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer och även misstänktes för narkotikabrott.

19-åringen som nu har åtalats för förolämpning har erkänt brottet och i förhör förklarat att han blev irriterad över att poliserna hade tittat konstigt på han och hans vänner.

I förhöret fick han frågan om vad han har för inställning till poliser i allmänhet.

”Det finns bra poliser och det finns dåliga poliser”, svarade han då.

Brottet rubriceras som förolämpning och kan ge böter. Skulle brottet i stället rubricerats som grov förolämpning kan straffet bestämmas till högst sex månaders fängelse.

ANNONS