Företag vill producera syntetiskt drivmedel i Halmstads hamn

Tvillingarna Anton och Gustav Silwer, som driver företaget Agfuel AB, vill genom licens producera syntetiskt drivmedel i Halmstads hamn. Tekniken bakom är helt ny och om tio år hoppas de ha egna tankstationer utplacerade i Södra Sverige.

ANNONS
|

Det var för fem år sedan som Gustav Silwer läste en artikel om företaget Eco-Oils framställande av syntetiskt drivmedel.

– Artikeln väckte mitt intresse. Det var en helt ny teknik som ingen annan kan använda, berättar Gustav Silwer.

Femton år av forskning

I dagarna har de haft pressvisning där de presenterat sin affärsplan och samtidigt visat upp den pilotanläggning som Eco-Oil tagit fram tillsammans med fyra forskare.

Forskarna bakom är forskningsledaren Jyri-Pekka Mikkola tillsammans med kollegorna Ajaikumar Samikannu, William Siljebo och Lakhya Konwar via Umeå universitet.

Arbetet med att ta fram en pilotanläggning är nu inne på sitt femtonde år.

ANNONS

– Nu söker vi riskkapital och det finns många intresserade. Vi hoppas ha startat upp processen med att bygga en anläggning det här året, säger Gustav Silwer.

Anläggningen som är tänkt att byggas ska ligga i Halmstads hamn och ha en yta på 800 kvadratmeter.

Där vill de inledningsvis producera bensin, biogas och avjoniserat vatten. Genom att det är syntetiska drivmedel blir produkten en exakt kopia av den fossila motsvarigheten, men utan att innehålla fossila molekyler.

Hoppas bli självförsörjande

Processerna de tänkt använda är koldioxidneutrala, vilket innebär att de inte producerar något nettoutsläpp av koldioxid till atmosfären.

– Det unika är att ingen annan kan producera så här mycket bränsle på så lite investering och yta. Dessutom behöver man inte modifiera bilarna på något sätt och det går även att blanda med andra drivmedel utan att det är fara för bilen, förklarar Gustav Silwer och menar att när det kommer till klimatnyttan har den syntetiska bensinen 92,7 procent mindre koldioxidutsläpp än den fossila motsvarigheten.

– På sikt hoppas vi kunna bli helt självförsörjande. Vilket är bra nu när vi ser vad som händer med Ryssland som använder energi som påtryckningsmedel gentemot EU, så i ett politiskt perspektiv är det även bra för Sverige.

ANNONS

Egna tankstationer

Femårsplanen är en fullt producerande anläggning med 4-6 processanläggningar som ska generera en produktion på ca 35 000 kubikmeter bensin och 15 000 kubikmeter gasol per år.

Inom tio år hoppas Agfuel AB ha egna tankstationer utplacerade i Södra Sverige, men tills dess siktar de in sig på att sälja till åkerier och oljedistributörer som redan har etablerade verksamheter.

Inom den närmsta framtiden väntar fler möten med intressenter som ska djupdyka i företagets statistik och riskanalyser.

– Det är jättespännande det här och vi känner att det ligger helt rätt i tiden, avslutar Gustav Silwer.

ANNONS