Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trygghetsvandring i sommar
Dino Vasquez Mella, No limit fitness, Ugo Okoro, Halmstad boxningssällskap, Arsim Ahmeti, Kujtim Dibrani och Jija Sinani, Andersbergs IK, ska trygghetsvandra i sommar. Bild: Jari Välitalo

Föreningar får betalt för att trygghetsvandra i sommar

Ett tiotal föreningar i Halmstad ställer upp och trygghetsvandrar i bostadsområden i sommar. Initiativet kommer från kommunen och HFAB och de föreningar som deltar får ekonomisk ersättning.

Föreningarna får 5 000 kronor för varje torsdag, fredag och lördag som de trygghetsvandrar.

– Satsningen har dubbla syften. Dels får föreningarna in pengar, dels kommer det att synas fler vuxna på stan och i bostadsområdena. Det gör förhoppningsvis att fler vuxna vågar gå ut på kvällarna vilket i sin tur minskar den sociala oron, säger Lovisa Aldrin (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling.

Bakgrunden till satsningen är att coronapandemin stoppat många sommarlovsaktiviteter och färre ungdomar har fått sommarjobb.

– Skolorna är oroliga över att föräldrar inte kan vara lika närvarande i sina barn och ungdomars liv den här sommaren eftersom en del föräldrar kanske måste jobba extra mycket för att ta igen eventuell frånvaro från jobbet under våren, säger Lovisa Aldrin.

Therese Wallgren, trygghetsstrateg på kommunen, säger att man utöver satsningen på föreningarna uppmanar vuxna i alla delar av Halmstad att vara mer ute på kvällarna i sommar.

– Vi kan inte ha trygghetsvandrare i alla bostadsområden utan har prioriterat centrum, Vallås, Andersberg och Oskarström, områden som har upplevts som mer otrygga och som har haft hög skadegörelse.

Hittills har Andersbergs IK, No limit fitness och Halmstads boxningssällskap anmält sig till kommunen och HFAB har kontakt med åtta idrottsföreningar och ett par kulturföreningar, i vilkas sponsoravtal det ingår att de ska trygghetsvandra.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här