Den före detta Halmstadpolitikern Michael Zand har representerat både M och SD. Nu driver han företaget Zandcell AB som nu stoppas från att sälja självtest för covid-19.
Den före detta Halmstadpolitikern Michael Zand har representerat både M och SD. Nu driver han företaget Zandcell AB som nu stoppas från att sälja självtest för covid-19. Bild: Fredrik Persson/TT & Jari Välitalo

Förbudet mot Zandcells coronatest fastställs

Zandcell AB, som den före detta Halmstadpolitikern Michael Zand står bakom, förbjuds att sälja självtest för covid-19, det har Förvaltningsrätten nu slagit fast.

ANNONS
|

Michael Zand som representerat både M och SD i Halmstad har sålt och marknadsfört självtester för covid-19 på nätet genom sitt företag Zandcell AB. HP har tidigare rapporterat om att Läkemedelsverket förbjudit testerna som myndigheten menar inte är tillförlitliga. Nu har Förvaltningsrätten i Uppsala fastställt beslutet.

LÄS MER:Tidigare Halmstadpolitiker sålde coronatest på nätet – stoppas av Läkemedelsverket

"Bolaget har inte gett in underlag som visar att produkten uppfyller de krav som gäller för produkten utifrån reglerna om medicintekniska produkter. Produkten får därmed inte släppas ut på marknaden eller tas i bruk i Sverige", säger rådman Per-Erik Nistér i ett pressmeddelande.

Michael Zand har tidigare sagt att produkten som riktar sig till de som exempelvis blivit nekade coronatest av vården är CE-märkt. Medicinska produkter omfattas inte av ett förhandsgodkännande och kräver CE-märkning och intyg från så kallat allmänt organ som visar att produkten uppfyller gällande krav skriver Förvaltningsrätten i domen.

ANNONS

Läkemedelsverket har förbjudit försäljning av minst sex självtester för covid-19. Såväl Läkemedelsverket som Folkhälsomyndigheten avråder generellt från självtester eftersom de inte anses tillräckligt tillförlitliga.

LÄS MER:Smittskyddsläkare avråder från frestande självtest

ANNONS