Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Förbud mot bevattning även i höst

Bevattningsförbudet i södra Halland kommer troligtvis att finnas kvar ända in i oktober. Varken regn eller vattenbesparingar gör tillräcklig nytta, menar Laholmsbuktens va.

– Målet är att vattenförbrukningen ska minska med 20 procent. Ett tag var vi nere på 17, men nu under sommaren har minskningen stabiliserat sig runt 12-13 procent, säger Jan-Åke Hansson, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

LBVA mäter minskningen i förhållande till den genomsnittliga vattenförbrukningen under 2016. På sin hemsida konstaterar man att besparingen nu har avstannat och att "den tydligt positiva trenden har brutits".  

Jämför man istället vattenförbrukningen för respektive månad så ser man att det användes ungefär 30 procent mindre vatten under juni 2017 är juni 2016 (se diagram). Under juli var minskningen inte lika stor, men förbrukningen låg ändå långt under fjolårets.

– Vi vill att förbrukningen ska vara 20 procent lägre varje månad. Grundvattennivåerna är fortfarande låga och enligt våra analyser så behöver vattenbesparingarna fortsätta. Det är troligt att bevattningsförbudet blir kvar en bit in i oktober, säger Jan-Åke Hansson.

Under 2016 låg den genomsnittliga vattenförbrukningen i Halmstad och Laholm på knappt 34 000 kubikmeter, det vill säga 34 miljoner liter vatten per dygn. 

Av dessa användes drygt en femtedel av industrier och företag. När det gäller deras vattenförbrukning ser LBVA ingen större förändring.

– Vi har träffat en del av våra företagskunder och vet att det finns olika idéer om hur de skulle kunna minska användningen av dricksvatten. Samtidigt ser de affärsmässigt på sin produktion. Så länge vattnet fortfarande är så billigt så lönar det sig inte att spara, konstaterar Jan-Åke Hansson.

De företag som behöver använda dricksvatten i sin produktion eller olika processer omfattas inte av bevattningsförbudet. Däremot får exempelvis inte målare tvätta fasader med dricksvatten.

– Vi har satt upp en vattenkiosk vid Örjans vall med vatten från Nissan, som är tänkt för företagare som kan använda annat än dricksvatten, men vi har inte marknadsfört dem så mycket, säger Jan-Åke Hansson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här