Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Föraren överklagar domen efter dödsolyckan i Slättåkra

Den 52-årige förare som dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat grovt vållande till annans död efter dödsolyckan utanför Slättåkra kommer att överklaga domen.
Han är fortsatt av uppfattningen att det var hans fru som drog i ratten och orsakade olyckan, vilket kan påverka längden på straffet - om han får gehör.

Tingsrättens dom meddelades för snart två veckor sedan och innebar ett två år och nio månader långt fängelsestraff för 52-åringen. Domstolen gick helt på åklagarens linje och fällde 52-åringen på alla punkter, däribland grovt vållande till annans död.

Men det råder delade meningar om just den rubriceringen. Det gör att mannen och hans försvarare överklagar domen till hovrätten.

– Det gör vi för att han har uppfattningen att hustrun tog över förandet av bilen precis innan olyckstillfället. Då är det inte han som ska ha skulden för det, utan hon, säger mannens försvarare Lars Brandel.

Han tillägger att de inte klagar på alla punkter.

– Att han ska dömas för grovt rattfylleri till exempel säger vi ingenting om.

Två personer omkom

Det var i augusti 2020 som den tragiska olyckan inträffade. Vid ett backkrön på Oskarströmsvägen frontalkrockade två personbilar kraftigt. En passagerare i vardera bil avled av sina skador. I den ena bilen, den som framfördes av 52-åringen, färdades också hans hustru som skadades så allvarligt att hon senare avled. I den mötande bilen färdades en småbarnsfamilj där dottern, en femårig flicka, avled av sina skador.

Polisutredningen som följde visade att 52-åringen som satt bakom ratten hade 2,19 promille och att han körde bilen i 135 km/h på 70-vägen när kollisionen inträffade.

Tingsrätten gav inget gehör för mannens vittnesmål om att hustrun tagit tag i ratten och vridit om just innan olyckstillfället.

Har gått igenom domen

Innan överklagandet har Lars Brandel gått igenom tingsrättens dom tillsammans med 52-åringen.

Vad hade han för reaktioner?

– Han är förtvivlad över hela situationen. Det är en tragedi alltihopa. Han har varit med om en olycka som dödade bland annat hans egen hustru. Uppe på det fick han en fängelsedom som upplevs som rätt så tuff.

Olika domar i olika tingsrätter

Även om hovrätten inte heller skulle lägga någon vikt vid vittnesmålet om fruns agerande kan de ändra strafflängden. Enligt Lars Brandel spretar praxis i landets domstolar.

Han vilar sitt överklagande mot en dom i Högsta domstolen från 2005 med liknande omständigheter. Även där avled två personer.

– I det fallet blev fängelsestraffet ett och ett halvt år, säger Lars Brandel.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här