Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Peter Korpi
Bild: Peter Korpi

För lång handläggningstid gör att ofredare får sänkt straff

Kvinnan polisanmälde brottet samma dag som hon utsattes - men det dröjde två och ett halvt år innan åtal väcktes. Gärningsmannen, som tagit på kvinnan medan hon sov, får på grund av den långa handläggningstiden sänkt straff.

Att det dröjde så lång tid mellan anmälan och åtal kan inte bero på något annat än att handläggningen vid förundersökningen varit långsam, slår tingsrätten fast. Och att den varit långsam har inte varit gärningsmannens fel, och hans straff ska därför sänkas, resonerar man vidare.

Man lutar beslutet mot Europakonventionen och artikeln om ”rätt till rättslig prövning inom rimlig tid”, där tingsrätten menar att gärningsmannens rättigheter i sammanhanget kränkts.

Att han gjort sig skyldig till brottet tvivlade domstolen inte på. Den utsatta kvinnan hade enligt rätten gett en trovärdig berättelse om hur hon blev antastad av mannen, i hennes lägenhet, när hon sov. Mannen var en bekant till en släkting till henne och han fick sova över eftersom att han var alkoholpåverkad och kvinnan inte tyckte att det var lämpligt att han skulle sätta sig i bilen och köra hem. Han ska på eget bevåg ha fört sin hand innanför hennes trosor och rört vid hennes underliv.

Tingsrätten menade att kränkningen var allvarlig och att ett fängelsestraff på fyra månader vore lämpligt. Men, eftersom att handläggningen var så långsam drog man av en halv månad på straffet. Och eftersom att också domen dröjde - det har nu snart gått tre år sedan händelsen - dras ytterligare en halv månad av.

De slutliga tre månader långa fängelsestraffet omvandlas till sist till en villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar. Mannen ska utöver det betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här